USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.22
Готівка
39.40
EUR
НБУ
42.37
Готівка
43.00

СБУ викрила митрополита УПЦ МП Павла на нових фактах підривної діяльності проти України

13.07.2023 18:19 320
Розповідаємо все, що відомо по цій справі
Лебідь_1
Джерело: Telegram СБУ

Служба безпеки України викрила нові факти протиправної діяльності настоятеля Києво-Печерської Лаври Павла (Петра Лебідя). Задокументовано, що за день до оголошення йому першої підозри від СБУ митрополит дав відеоінтерв’ю одному з вітчизняних ЗМІ, де заперечив існування України як суверенної держави. Про це повідомили в пресслужбі СБУ.

Правоохоронці розповіли, що фігурант назвав російську збройну агресію проти України "громадянським конфліктом", який триває з 2014 року.

"Ініційована СБУ судова лінгвістична експертиза підтвердила ці факти злочинних дій клірика. На підставі зібраних доказів слідчі повідомили митрополиту про нову підозру за двома статтями Кримінального кодексу України", - йдеться у повідомленні.

Наразі вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Продовжуються слідчі дії для встановлення всіх обставин злочинів.

Джерело: Telegram СБУ

Санкції статей передбачають до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Справа митрополита

Служба безпеки України 1 квітня вручила підозру колишньому наміснику Києво-Печерської лаври, митрополиту Української православної церкви Московського патріархату Павлу. 

Правоохоронці встановили, що Лебідь у своїх публічних виступах неодноразово ображав релігійні почуття українців, принижував погляди вірян інших конфесій і намагався сформувати ворожі настрої до них, а також робив заяви, які виправдовували чи заперечували дії країни-агресора. Це підтвердила й ініційована Службою безпеки судово-лінгвістична експертиза.

"Закон і відповідальність за його порушення однакові для всіх, а ряса не завжди є запорукою чистих намірів. Сьогодні ворог намагається використати церковне середовище для просування своєї пропаганди та розколу українського суспільства. Але ми не дамо йому жодного шансу! СБУ системно блокує усі спроби російських спецслужб, котрі прагнуть використовувати своїх агентів для заподіяння шкоди інтересам та безпеці України", – зазначив голова СБУ Василь Малюк.

Лебедю вручили підозру за двома статтями Кримінального кодексу: розпалювання міжрелігійної ворожнечі (с. 161 ККУ) та поширення матеріалів, які виправдовують російську агресію (ст. 436-2 ККУ).

Сам митрополит записав відеозвернення. Він зазначив, що вручення підозри відбулось о 7:30 ранку, після чого у його будинку відбулися обшуки.

В Українській православній церкві також повідомили, що на 12-ту годину Павла викликали на допит. Після чого буде вирішуватись питання про обрання міри запобіжного заходу.

Цього ж дня Шевченківський суд Києва обрав запобіжний захід колишньому настоятелю Києво-Печерської Лаври митрополиту Павлу. Йому призначено двомісячний цілодобовий домашній арешт. Про це повідомляє спілка православних журналістів у Telegram.

Павла зобов'язали носити електронний браслет. Проте клопотання прокуратури про заборону запису публічних відео суд відхилив.

21 квітня Апеляційний суд Києва залишив митрополита УПЦ МП Павла Лебедя під цілодобовим домашнім арештом. Такий запобіжний захід обрав і суд першої інстанції. Про це повідомляє "Громадське".

Адвокати митрополита вимагали скасувати запобіжний захід, а от прокурори вважали наявний запобіжний обґрунтованим. Врешті суд скасував ухвалу попередньої інстанції, але залишив чинним цілодобовий домашній арешт для Павла. Митрополит зобов'язаний носити електронний браслет до 30 травня.

Під час засідання адвокати митрополита – Олег Поваляєв і Микита Чекман, зокрема клопотали про те, що в матеріалах справи неправильно написали прізвище Павла. Мовляв, замість "Лебідя" у родовому відмінку написали "Лебедя", а такої людини "немає у демографічному реєстрі".

Також ішлося про те, що цілодобовий домашній арешт позбавляє митрополита можливості виконувати богослужіння. А це, мовляв, порушує його права на віросповідання. Адвокати просили додати Павлу Лебедю можливість частково проводити богослужіння.

Захисники також вказували на проблеми зі здоров'ям у Лебедя, а також те, що Павло не мешкає в тому будинку, де він нині мусить перебувати (кажуть, що подавали всі необхідні документи). 

А ще вони наголошували, що цілодобовий домашній арешт є одним із найтяжчих запобіжних заходів, передбачених Кримінально-процесуальним кодексом. І це, мовляв, за умови, що найважче можливе покарання для митрополита – три роки позбавлення волі. А раніше Павло ніколи не притягувався до відповідальності, а ще майже 30 років обіймає авторитетну посаду – намісника Успенської Києво-Печерської лаври, казали адвокати.

Після засідання митрополит Павло вирішив подарувати учасникам процесу великодні яйця.

Після цього домашній арешт митрополиту продовжили до 1 липня.

Згодом йому продовжили цілодобовий домашній арешт ще на два місяці – до 31 серпня.

Додамо

З середини листопада СБУ проводить обшуки в єпархіях УПЦ Московського патріархату. Правоохоронці кажуть, що знаходять там заборонені предмети (зазвичай це російська література та російські настанови), зброю, а також допитують священнослужителів.

РНБО після численних випадків виявлення на обʼєктах Української православної церкви МП кремлівських агіток і поширення серед вірян антиукраїнських наративів ініціювала заборону повʼязаних із Росією релігійних організацій. Також складено два санкційних списки проти повʼязаних з цією церквою осіб.

2 грудня санкції застосували, зокрема проти намісника Києво-Печерської лаври Павла і ексдепутата Вадима Новінського, а також ще восьми церковних діячів. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що проти діячів УПЦ Московського патріархату, щодо яких викрито або буде викрито справу в роботі на Росію, вживатимуться відповідні заходи.

 
Читайте також:
Цілями атаки Росії цієї ночі були Канівська та Дністровська ГЕС, тепер під загрозою ще й Молдова, – Зеленський Цілями атаки Росії цієї ночі були Канівська та Дністровська ГЕС, тепер під загрозою ще й Молдова, – Зеленський
Новий керований боєприпас РФ може долетіти до будь-якого району Харкова, – глава ОВА Новий керований боєприпас РФ може долетіти до будь-якого району Харкова, – глава ОВА
Наталія Могилевська: МИ ВЖЕ ПЕРЕМОЖЦІ! Наталія Могилевська: МИ ВЖЕ ПЕРЕМОЖЦІ!
Наводила російські авіабомби на Сумщину: Затримано агентку ФСБ Росії Наводила російські авіабомби на Сумщину: Затримано агентку ФСБ Росії