USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Морський лід в Антарктиді досяг рекордно низького рівня: Кому це загрожує?

Під загрозою опинилися пінгвіни, які розмножуються і вирощують дитинчат на морському льоду
Пінгвін
Ілюстративне фото
Джерело: Національний антарктичний науковий центр

Морський лід, який огортає океан навколо Антарктиди, цієї зими досяг рекордно низького рівня. Це посилює побоювання вчених щодо впливу змін клімату на Південний полюс. Про це інформує Reuters із посиланням на дані Національного центру даних США про сніг і лід (NSIDC).

"Дослідники попереджають, що така ситуація може негативно вплинути на пінгвінів, які розмножуються і вирощують дитинчат на морському льоду, зазначають у виданні", – йдеться у повідомленні.

Також танення льоду вплине на глобальне потепління, зменшуючи кількість сонячного світла, яке білий лід відбиває назад у космос.

"Площа морського льоду в Антарктиді досягла мінімуму цього року 10 вересня, коли він охопив 16,96 мільйона квадратних кілометрів, що є найнижчим зимовим показником з початку супутникових записів у 1979 році. Це приблизно на 1 мільйон квадратних кілометрів менше льоду, ніж за попереднього зимового рекорду 1986 року", – пишуть у матеріалі.

"Це не просто рекордний рік, це надзвичайний рекордний рік", – цитують у виданні старшого наукового співробітника NSIDC Волта Мейєра.

У заяві NSIDC йдеться, що ці цифри є попередніми, а повний аналіз буде опубліковано наступного місяця, додають у виданні.

"Пори року в Південній півкулі міняються місцями: морський лід зазвичай досягає максимуму у вересні наприкінці зими, а потім тане до найнижчої точки в лютому або березні, коли літо наближається до кінця", – розповідають автори.

Зазначається також, що літня площа морського льоду в Антарктиді досягла рекордно низького рівня в лютому, подолавши попередню позначку, встановлену у 2022 році.

Раніше ми писали, що в Антарктиді спостерігається катастрофічна загибель пташенят імператорських пінгвінів. Через глобальне потепління лід розколовся під птахами. За оцінками, загинуло до 10 тисяч молодих пінгвінят.

"Морський лід під пташенятами розтанув і розпався, перш ніж вони змогли розвинути водонепроникне пір'я, необхідне для плавання в океані. Птахи, найімовірніше, потонули або замерзли на смерть",  – писала ВВС.

Видання додавало, що ця подія сталася наприкінці 2022 року на заході континенту в районі, що виходить до моря Беллінсгаузена. З того часу прогнози щодо виживання птахів стають невтішними. Так, очікується, що понад 90% колоній імператорських пінгвінів зникнуть до кінця століття, оскільки сезонний морський лід на континенті постійно тане.

Читайте також:
Місце, де люди (не)ходять догори ногами. Полярник Андрій Олефір – про Антарктиду, станцію Місце, де люди (не)ходять догори ногами. Полярник Андрій Олефір – про Антарктиду, станцію "Академік Вернадський", ігри китів з айсбергами та "Бойових пінгвінів"
Українські вчені зафіксували раптове зростання хлорофілу в океані: Як це пов'язано з глобальним потеплінням? Українські вчені зафіксували раптове зростання хлорофілу в океані: Як це пов'язано з глобальним потеплінням?
Понад 100 країн домовилися потроїти використання Понад 100 країн домовилися потроїти використання "зеленої" енергетики до 2030 року, – Reuters
Спека наростає: У світі зафіксували потепління на 2°C вище за доіндустріальний період Спека наростає: У світі зафіксували потепління на 2°C вище за доіндустріальний період