USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Антарктиді через потепління загинуло до 10 тис. пінгвінів, – BBC

Прогнозується, що понад 90% колоній імператорських пінгвінів майже зникнуть в Антарктиді до кінця століття
пінгвіни
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Антарктиді спостерігається катастрофічна загибель пташенят імператорських пінгвінів: через глобальне потепління, лід розколовся під птахами. За оцінками, загинуло до 10 тисяч молодих пінгвінят.

"Морський лід під пташенятами розтанув і розпався, перш ніж вони змогли розвинути водонепроникне пір'я, необхідне для плавання в океані. Птахи, найімовірніше, потонули або замерзли на смерть",  – пише ВВС.

Видання додає, що ця подія сталася ще наприкінці 2022 року на заході континенту в районі, що виходить до моря Беллінсгаузена. З того часу прогнози щодо виживання птахів стають невтішними. Так, очікується, що понад 90% колоній імператорських пінгвінів зникнуть до кінця століття, оскільки сезонний морський лід на континенті постійно тане.

"Імператори залежать від морського льоду у своєму циклі розмноження – це стабільна платформа, яку вони використовують для вирощування свого потомства. Але якщо цей лід не такий великий, як повинен бути, або руйнується швидше, ці птахи опиняються в біді", – сказав доктор Пітер Фретвелл із Британської антарктичної служби.

Доктор Фретвелл і його колеги кажуть, що у період з 2018-го по 2022 рік приблизно третина з понад 60 відомих колоній імператорських пінгвінів так чи інакше постраждала від зменшення площі морського льоду – чи то через утворення льоду пізніше в сезоні, чи то через його раннє руйнування.

Більше того, повільне формування крижин в останні місяці означає, що колонії, ймовірно, не будуть виводити пташенят щонайменше ще рік.

В чому ж причина?

Дослідники відзначають, що антарктичний літній морський лід різко скорочується з 2016 року, відколи загальна площа замерзлої води навколо континенту зменшилася до нових рекордних мінімумів. Два абсолютні мінімуми припали на останні два літні сезони – 2021/2022 та 2022/2023 роки, коли Беллінсгаузен був майже повністю позбавлений льодового покриву.

А зимовий максимум морського льоду, який досягається у вересні, буде значно нижчим, ніж зазвичай.

Співробітниця BAS Керолайн Холмс пов'язує причини нинішнього скорочення льоду з аномально теплою океанською водою навколо континенту і особливою структурою вітрів, яка у випадку Беллінсгаузена відсунула лід назад до узбережжя, ускладнивши його поширення.

Світові загрожує глобальне потепління

Додамо, вже цього року або у 2024-му людство стане свідком нового температурного рекорду у світі. Абсолютний максимум буде подолано завдяки кліматичним змінам та поверненню такого погодного явища, як Ель-Ніньо.

До того ж європейський космічний корабель Cryosat відстежив близько 200 тисяч льодовиків на Землі та виявив втрату 2720 мільярдів тонн льоду за 10 років через зміну клімату. Це прирівнюється до втрати 2% їхньої маси за десятиліття. Вже зараз вчені припускають, що такі переломні моменти призведуть до глобальних екологічних змін, що змусить перемалювати карти вперше за 150 років.

Читайте також:
Місце, де люди (не)ходять догори ногами. Полярник Андрій Олефір – про Антарктиду, станцію Місце, де люди (не)ходять догори ногами. Полярник Андрій Олефір – про Антарктиду, станцію "Академік Вернадський", ігри китів з айсбергами та "Бойових пінгвінів"
Українські вчені зафіксували раптове зростання хлорофілу в океані: Як це пов'язано з глобальним потеплінням? Українські вчені зафіксували раптове зростання хлорофілу в океані: Як це пов'язано з глобальним потеплінням?
Понад 100 країн домовилися потроїти використання Понад 100 країн домовилися потроїти використання "зеленої" енергетики до 2030 року, – Reuters
Спека наростає: У світі зафіксували потепління на 2°C вище за доіндустріальний період Спека наростає: У світі зафіксували потепління на 2°C вище за доіндустріальний період