USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Спека наростає: У світі зафіксували потепління на 2°C вище за доіндустріальний період

Вчені вказують на можливість катастрофічних та незворотних наслідків для планети та її екосистем
спека
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Температура Землі у п'ятницю, 17 листопада, вперше перетнула критичну межу і піднялася на понад 2°C за доіндустріальний період. Це може мати катастрофічні та незворотні наслідки для планети та її екосистем. Про це повідомляє CNN із посиланням на дані заступниці директора Служби зі зміни клімату Copernicus Саманти Берджесс.

Зазначається, що такий показник був тимчасовим і це не означає, що тепер світ перебуває в постійному стані потепління на понад два градуси. Водночас це є ознакою того, що на планеті стає дедалі спекотніше і це може призвести до того, що наслідки кліматичної кризи буде важко усунути, а в деяких випадках – неможливо.

Берджесс уточнила, що глобальна температура в п’ятницю, 17 листопада, була в середньому на 1,17°C вищою за рівень 1991–2020 років, що зробило цей день найтеплішим за всю історію спостережень.

Водночас якщо порівнювати з показниками доіндустріальних 1850–1900 років, до того, як люди почали спалювати викопне паливо у великих масштабах і змінювати природний клімат Землі, температура була на 2,06°C вищою.

У виданні додають, що, за словами дослідниці, один день потепління вище двох градусів не означає, що Паризьку угоду було порушено. При цьому вона наголосила, що збільшення кількості днів із підвищенням температури на 1,5–2 градуси можуть фіксуватися протягом наступних місяців і років.

Зазначається також, що дані Copernicus є попередніми і знадобляться тижні, щоб підтвердити їх спостереженнями в реальному житті.

Раніше ми повідомляли, що, за даними науковців, 2023 рік може стати найспекотнішим за всю історію кліматичних досліджень.

Читайте також:
Українські вчені зафіксували раптове зростання хлорофілу в океані: Як це пов'язано з глобальним потеплінням? Українські вчені зафіксували раптове зростання хлорофілу в океані: Як це пов'язано з глобальним потеплінням?
Понад 100 країн домовилися потроїти використання Понад 100 країн домовилися потроїти використання "зеленої" енергетики до 2030 року, – Reuters
Через глобальне потепління: Гренландські льодовики тануть у п'ять разів швидше, ніж 20 років тому Через глобальне потепління: Гренландські льодовики тануть у п'ять разів швидше, ніж 20 років тому
Морський лід в Антарктиді досяг рекордно низького рівня: Кому це загрожує? Морський лід в Антарктиді досяг рекордно низького рівня: Кому це загрожує?