USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Понад 100 країн домовилися потроїти використання "зеленої" енергетики до 2030 року, – Reuters

За сім років уряди 117 країн мають потроїти використання відновлюваних джерел енергії, щоб скоротити частку викопного палива
клімат Землі

Ілюстративне фото

Джерело: wikipedia

На кліматичному саміті Організації Об'єднаних Націй (COP28) 2 грудня в Об'єднаних Арабських Еміратах уряди 117 країн пообіцяли потроїти використання відновлюваних джерел енергії до 2030 року, щоб скоротити частку викопного палива у світовому виробництві енергетики. Про це інформує Reuters.

На думку президента цьогорічного саміту Султана Аль-Джабера, таке рішення може допомогти світу пройти перехідний період від вугілля.

"В обіцянці, яку підтримали США, ЄС, ОАЕ, Японія й Канада, зазначається, що потроєння використання відновлюваних джерел енергетики допоможе прибрати з енергетичної системи світу викопне паливо, що викидає CO2, щонайпізніше до 2050 року. Попри те що Китай та Індія заявили про підтримку потроєння використання відновлюваної енергії до 2030 року, обидві країни не підтримали загальну обіцянку, яка поєднує нарощування чистої електроенергії зі скороченням використання викопного палива", – йдеться у повідомленні.

Разом з тим Євросоюз та Об'єднані Арабські Емірати прагнуть, щоб зобов’язання щодо збільшення використання відновлюваної енергетики у світі включили в остаточне рішення кліматичного саміту ООН, щоб зробити це глобальною метою. Проте для цього потрібен консенсус між майже 200 присутніми країнами.

Країни, вразливі до зміни клімату, наполягають на тому, що ці цілі повинні бути поєднані з угодою між країнами на COP28 щодо поступової відмови від використання викопного палива у світі.

Що таке "зелена" енергетика?

Під "зеленою" енергетикою розуміють відновлювальні джерела енергії, невичерпні у природі. Її поділяють на сонячну, вітрову, біоенергетику, гідроенергетику, геотермальну та енергію довкілля.
 
Вважається екологічно чистою, нешкідливою, а також потрібною у майбутньому.

Гренландські льодовики тануть у п'ять разів швидше, ніж 20 років тому

Глобальне потепління збільшило швидкість танення льодовиків у Гренландії в п’ять разів за останні 20 років. Про це із посиланням на вчених з Копенгагенського університету пише Reuters

Зазначається, що танення льоду в Гренландії викликає особливе занепокоєння, оскільки давній льодовий покрив містить достатньо води, щоб підняти рівень моря принаймні на 6 метрів, якщо він повністю розтане.

За словами доцента кафедри наук про Землю та управління природними ресурсами Копенгагенського університету Андерса Анкера Бьорка, дослідження тисячі льодовиків у цьому районі показало, що швидкість танення увійшла в нову фазу за останні два десятиліття.

"Існує дуже чітка кореляція між температурою, яку ми відчуваємо на планеті, і змінами, які ми спостерігаємо в тому, як швидко тануть льодовики", – сказав Бьорк.

Новини за темою: Спека наростає: У світі зафіксували потепління на 2°C вище за доіндустріальний період
Читайте також:
Врятуватися від блекаутів. Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону Врятуватися від блекаутів. Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону
У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян
На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні