USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти більше року чекає, щоб укласти угоду з Україною

За офіційними даними зниклими безвісти через війну вважаються понад 24 тисячі українців
опитування війна_8
Джерело: Центр Разумкова

Міжнародна комісія з питань зниклих безвісти (МКЗБ) вже 14 місяців чекає на угоду з Україною для того, щоб почати допомагати українським інституціям проводити ДНК-експертизи. Про це заявив директор європейських програм Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти Метью Холідей, повідомляє Суспільне.

Видання нагадує що, за офіційними даними, зниклими безвісти через війну вважаються понад 24 тисячі українців. Про долю 7 тисяч із них взагалі нічого не відомо. Родичі зниклих місяцями намагаються дізнатися, що з їхніми рідними, а потім ще місяцями чекають на результати ДНК-експертиз.

Чим може допомогти МКЗБ Україні

За словами Холідея потужності МКЗБ для України — 5 тисяч посмертних зразків на рік, крім того, ще багато тисяч зразків від членів родин зниклих безвісти.

За українським законодавством, ДНК-експертизи на замовлення правоохоронних органів мають проводити тільки українські державні інституції. Відтак МКЗБ не може повноцінно працювати без угоди про співпрацю, яка дозволить визнавати у кримінальних провадженнях результати їхніх експертиз.

Сім кіл бюрократичних перепон

За даними видання у червні 2022 року комісія подала проєкт угоди про співпрацю до Міністерства закордонних справ України. Відтоді і до січня 2023-го комісія проводила зустрічі й обговорення з усіма міністерствами, причетними до розшуку зниклих, щоб узгодити текст договору.

З січня 2023-го угода "застрягла" між Міністерством реінтеграції та Міністерством закордонних справ, оскільки, за даними представника МКЗБ Кабмін не може вирішити, яке міністерство має запропонувати угоду Кабміну для підписання.

Лише 31 серпня 2023 року МКЗБ підписала протокол реалізації домовленостей з Головним слідчим управлінням Національної поліції України. 

Він передбачає, що МКЗБ передаватиме правоохоронцям генетичну інформацію та контакти родичів зниклих безвісти, які зверталися до МКЗБ та здавали свої зразки ДНК.

Також МКЗБ зможе опрацьовувати посмертні зразки, які будуть надані на ДНК-експертизу Головним слідчим управлінням.

Нагадаємо, ми писали, що з 7 вересня 2022 року на деокупованих територіях Харківської області загалом виявили тисячу тіл людей, загиблих під час російсько-української війни

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням