USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

На деокупованих частинах Харківщини вже виявили тисячу тіл, – поліція

Фахівці змогли попередньо ідентифікувати особи 868 загиблих
відкриті джерела
Ексгумація тіл на Харківщині
Джерело: відкриті джерела

З 7 вересня 2022 року на деокупованих територіях Харківської області загалом виявили тисячу тіл людей, загиблих під час російсько-української війни. Про це повідомив керівник обласного відділку поліції Володимир Тимошко, передає Hromadske.

За його даними, серед тисячі загиблих:

  • 791 цивільний (298 жінок, 425 чоловіків, 29 дітей і 39 тіл, стать яких не встановлена);
  • 99 військовослужбовців Збройних сил України;
  • 110 військових Збройних сил Росії.

Станом на сьогодні фахівці змогли попередньо ідентифікувати особи 868 загиблих. З них 786 – цивільних, 74 – військовослужбовці ЗСУ та вісім окупантів.

Десятки тіл в Ізюмі досі неопізнані 

У деокупованому Ізюмі на Харківщині залишаються ще 65 невпізнаних тіл. Про це поінформував начальник Слідчого управління Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов.

"Термінова інформація для всіх, хто втратив своїх родичів під час окупації Ізюмщини. Після ексгумації жертв російських військових з місць масових поховань в Ізюмі досі невідомими залишаються 65 людей", – йдеться в повідомленні.

Попередньо змогли встановити лише те, що троє з них – військовослужбовці ЗСУ, решта – це тіла цивільних чоловіків та жінок.

"Наші слідчі та криміналісти готові в будь-який момент зробити аналіз ДНК родичів, щоб ідентифікувати всіх цих людей", – додав Болвінов.

Докладну інформацію про кожного загиблого, наявні прикмети та інші дані опублікували в Telegram-каналі "Воєнні злочини в Харківській області".

Окупація Харківщини

Окупація Харківської області почалася 24 лютого 2022 року після того, як російські війська вторглися в Україну. Обласний центр Харків не був захоплений російськими військами, проте інші міста, зокрема Ізюм, Куп’янськ та Балаклія, захопили російські війська.

Місто Чугуїв спочатку було захоплено російськими військами 25 лютого, але 7 березня відвойовано українськими військами, такі міста як Балаклія, Ізюм, Куп'янськ, деокуповані ЗСУ в результаті наступальних дій на Харківщині у вересні 2022 року.

Деокупація Харківщини

6 вересня 2022 року Збройні сили України провели великий контрнаступ на Балаклійському напрямку, звільнивши прилеглі населені пункти та передмістя, зокрема Вербівку, Нову Гусарівку та Байрак.

До 8 вересня 2022 року українські війська повністю відвоювали місто. Пізніше було оприлюднено відео, на якому українські військові вивішують український прапор на будівлі райдержадміністрації, а на землі лежить російський прапор.

До вечора 8 вересня українські війська пройшли понад 50 км і вже були на околицях автомобільного та залізничного вузла Куп’янська, потенційно перериваючи російську лінію постачання та зв’язку на південь до Ізюма.

10 вересня Україна відбила Ізюм, припинивши військову окупацію в місті.

Читайте також:
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція