USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Київ хоче позбутися ще 56 об’єктів, які пов'язані із СРСР і Росією

Столиця планує попрощатися з пам'ятниками Пушкіну, Щорсу, екіпажу бронепоїзда "Таращанець" та іншими російськими об'єктами
КМДА
Джерело: відкриті джерела

У столиці вже демонтували понад 60 об'єктів, пов'язаних з історією та культурою СРСР та Росії і планують прибрати ще 56 таких об'єктів. На засіданні міжвідомчої робочої групи у КМДА погодили перелік об’єктів, що підлягають усуненню.

"Пам’ятникам і меморіальним дошкам, що уособлюють радянське та імперське минуле, немає місця на території столиці. Спільно з експертами і представниками профільних інституцій проводимо масштабну роботу, щоб остаточно усунути з публічного простору всі ті об’єкти, що возвеличують країну-агресора", – зазначила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

Вона також додала, що ще залишились об’єкти, що досі мають статус пам’ятки національного значення. Наразі, відповідно до затвердженого Київрадою переліку, на черзі вилучення об’єкти, серед яких – пам’ятки, що мають охоронний статус національного значення, зокрема це пам’ятники Пушкіну, Щорсу, екіпажу бронепоїзда "Таращанець" тощо.

"Ці назви зараз на слуху в усіх, однак без зняття урядом із них охоронного статусу ми не можемо їх демонтувати. Укотре звернулись до Міністерства культури та інформаційної політики України з проханням пришвидшити ухвалення постанови про виключення цих об’єктів із Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення. Щойно документ затвердять, місто одразу зможе законно демонтувати ці об’єкти", – наголосила Старостенко.

За її словами, на засіданні міжвідомчої робочої групи додатково погодили перелік із 56 об’єктів, які також демонтують. Нагадаємо, наприкінці жовтня у Києві на голову Пушкіну одягнули мішок і обмотали червоним скотчем. Крім того, пам’ятник російському поету облили червоною фарбою.

Також у столиці створили мапу з дерусифікованими вулицями та їхніми історіями. Після повномасштабного вторгнення українські міста активно позбавляються топонімів, пов’язаних із РФ. Наразі в Києві перейменували 287 проспектів, вулиць, провулків та площ. З них 101 перейменували на честь українських діячів та 16 – на честь іноземців. Понад 15% перейменувань пов'язані з українськими військовими, 14% – назви місцевостей. Найменший відсоток припадає на спортсменів і космонавтів.

Читайте також:
Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві
Попри перейменування, Арка дружби народів у Києві підлягає повному демонтажу, – УІНП Попри перейменування, Арка дружби народів у Києві підлягає повному демонтажу, – УІНП
Парламентський комітет підтримав перейменування Новомосковська, Южноукраїнська та ще 26 населених пунктів Парламентський комітет підтримав перейменування Новомосковська, Южноукраїнська та ще 26 населених пунктів
Самар: Для міста Новомосковськ повертають історичну назву Самар: Для міста Новомосковськ повертають історичну назву