USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Самар: Для міста Новомосковськ повертають історичну назву

Також депутати підтримали пропозиції про перейменування ще 26 маленьких населених пунктів в межах деколонізації
Новомосковськ
Новомосковськ
Джерело: відкриті джерела

Новомосковську Дніпропетровської області повернуть історичну назву Самар. Про це повідомив народний депутат Віталій Безгін.

"Комітет рішення ухвалив, далі зала! Також підтримали пропозиції про перейменування ще 26 маленьких населених пунктів в межах деколонізації", – зазначив нардеп.

Політик додав, що Южноукраїнськ на Миколаївщині перейменують на Гард.

Безгін уточнив, що 21 лютого розглядали тільки Дніпропетровську та Миколаївську області. Понад 100 поданнів знаходяться нині в комітеті. Усе не встигають опрацьовувати, тож планують створити під це окремий підкомітет.

Що передувало?

23 січня депутати міської ради проголосували за нову назву для міста Новомосковськ, що на Дніпропетровщині. Під час сесії міськради Новомосковська 21 з 28 депутатів віддали голос за варіант Нова Самарь, йшлося на сайті міськради.

На голосування також виносили варіант Самар. Тепер нову назву міста має затвердити Верховна Рада.

Раніше 51,43% містян проголосували за назву Новосамарськ, а 41,65% – за Самар.

"Подати на розгляд Верховної Ради України пропозицію про перейменування міста Новомосковськ Дніпропетровської області на місто Нова Самарь. Контроль за виконанням цього рішення покласти на голову постійну комісію міської ради з питань місцевого самоврядування, депутатської етики, законності та правопорядку", – говорив міський голова Новомосковська Сергій Рєзнік, назвавши рішення "історичною подією".

Чиновник додавав, що на розгляд виносили й інші назви – Самар та Присамарськ.

Як щодо історії?

Натомість доктор історичних наук, професор кафедри історії України Дніпровського національного університету Володимир Ващенко виступав проти такого варіанту назви міста, називаючи його штучним та "новодєлом".

За словами науковця, ця назва не зустрічається в писемних джерелах, а до думки фахових істориків депутати не дослухалися.

"Новомосковськ, імперську назву, замінили на Нова Самарь, яка ніякої історичної прив’язки не має. Я виступав за історичну назву. Не перейменування, а саме повернення історичної автентичної назви – а це або Самар, або Самарь (філологічні тонкощі, які можна узгодити). Прихильник такого: ім’я дається при народженні один раз, і ми або повертаємо це ім’я раз і назавжди, або ми бавимося в клички… І вийде так, що наше місто – Нова Самарь – походить від містечка Самарь, заснованого майже 450 років тому. І є логічне питання. А де ж тоді Стара Самарь, покажіть мені її на мапі України? І є ще такий аспект – кожне місто намагається поглибити свою історію, а не вносити в свою назву слово "Нове", це – як "новодєл". Йдеться про історичні перспективи міста", – говорив Ващенко в коментарі "Радіо Свобода".

Професор також звертав увагу, що нова назва міста, у випадку ухвалення її Верховною Радою, буде викликати питання з погляду граматики.

"Рішення ухвалене поспіхом, навіть не узгодили з філологами. На минулій сесії пропонували – Нова Самар, а зараз уже – Нова Самарь", – зауважував історик.

Декомунізація в Україні

Нагадаємо, війна в Україні триває з 2014 року. 24 лютого 2022 року відбулося повномасштабне вторгнення РФ на територію України. Тому не дивно, що в українському суспільстві зростає ненависть до всього, що пов'язано з країною-окупантом.

Так, 9 квітня 2015 року Верховна Рада України ухвалила чотири закони про декомунізацію. ​21 травня того ж року прийняті закони набрали чинності. Тоді розпочалася масштабна реформа декомунізації, наслідком якої є очищення публічного простору від тоталітарної символіки, відхід від радянського минулого.

А 21 березня цього року Верховна Рада ввела в Україні заборону на присвоєння географічним об’єктам назв, які так чи інакше пов'язані з Росією.

Новини за темою: Декомунізація дат: Чому Київщина змінила дату свого заснування та закликала інші області зробити те ж?

Додамо, з вересня Міністерство культури та інформаційної політики України ініціювало урядове рішення щодо вилучення пам’ятників Пушкіну, Щорсу та іншим російським діячам з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення. 

Раніше ми повідомляли, що Полтавська область разом з Харківською опинилися на п’ятому місці у всеукраїнському рейтингу з демонтованих російських та радянських символів.

Читайте також:
Заступник начальника поліції на Дніпропетровщині підозрюється у незаконному збагаченні на 14 млн гривень Заступник начальника поліції на Дніпропетровщині підозрюється у незаконному збагаченні на 14 млн гривень
Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві
Попри перейменування, Арка дружби народів у Києві підлягає повному демонтажу, – УІНП Попри перейменування, Арка дружби народів у Києві підлягає повному демонтажу, – УІНП
В Україні у 2024 році зменшилася кількість ДТП із потерпілими, але кількість аварій з вини дітей продовжує зростати В Україні у 2024 році зменшилася кількість ДТП із потерпілими, але кількість аварій з вини дітей продовжує зростати