USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Попри перейменування, Арка дружби народів у Києві підлягає повному демонтажу, – УІНП

Об’єкт належить до символіки російської імперської політики
Арка Свободи українського народу
Арка Свободи українського народу
Джерело: Вікіпедія

Арка дружби народів (перейменована на Арку Свободи українського народу) у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу. Про це заявляють в експертній комісії Українського інституту національної пам'яті (УІНП) із визначення належності об'єктів до символіки російської імперської політики, передає "Інтерфакс-Україна".

"Розміщена в Хрещатому парку міста Києва Арка дружби народів, що присвячена подіям, пов'язаним зі здійсненням російської імперської політики та її глорифікацією (встановлена 1982 року з нагоди 60-річчя утворення СРСР і 65-річчя Жовтневого перевороту 1917 року), належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу", – йдеться у висновках експертної комісії.

Зазначається, що, попри перейменування об'єкта на Арку Свободи українського народу, монумент репрезентує радянські ідеологеми й конотації, тому становить загрозу національній безпеці України.

Докладніше про монумент

Монумент на площі в Хрещатому парку відкрили в листопаді 1981 року в межах святкування 1500-ї річниці зі створення Києва і 60-ї річниці з часу створення СРСР. 

У травні 2022 року Київська міська рада ухвалила рішення про декомунізацію Арки дружби народів і перейменувала її на Арку Свободи українського народу. Також  під нею було демонтовано монумент, встановлений 1981 року, як символ возз’єднання України та Росії.

Новини за темою: Назви Южноукраїнська, Червонограда, Олександрії та Павлограда визнали символом російської імперії

Зазначимо, що Львівщина першою в Україні завершила декомунізацію. За минулий рік там знесли 312 радянських пам'ятників.

Читайте також:
Замість будувати метро на Виноградар, поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн грн Замість будувати метро на Виноградар, поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн грн
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
У У "Київтеплоенерго" обшуки: У чому підозрюють керівництво компанії
Київ цьогоріч планує реконструювати 55 км аварійних трубопроводів Київ цьогоріч планує реконструювати 55 км аварійних трубопроводів