USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

МОЗ спростувало інформацію про епідемію холери на Херсонщині

В Херсоні вода придатна для вживання
вода
Джерело: відкриті джерела

Міністерство охорони здоров'я України спростувало інформацію про епідемію холери в Херсонській області через підрив Каховської ГЕС. Наразі у постраждалих від підтоплення та прилеглих до них районах здійснюється посилений епідеміологічний нагляд. Про це поінформували в пресслужбі МОЗ

"Соцмережами ширяться повідомлення про страшну епідемію холери. Будь ласка, не поширюйте неперевірену інформацію – так ви підіграєте ворогу. Слідкуйте за інформацією, яку публікують виключно офіційні джерела", – зазначається в повідомленні.

У міністерстві зауважують, що на затоплених територіях можуть виникнути різні хвороби, насамперед – пов'язані з обмеженим доступом до чистої води: гепатит А, сальмонельози, шигельози, гострі кишкові інфекції (у тому числі холера), ботулізм тощо.

Новини за темою: На Херсонщині рівень води сягає 8 см, – ДСНС

"Однак, з огляду на всі ризики, у постраждалих від підтоплення та прилеглих до них районах здійснюється посилений епідеміологічний нагляд. Також збільшено запас всіх необхідних ліків", – сказано в повідомленні.

У МОЗ також уточнили про симптоми холери:

  • частий пронос – до 10 і більше разів на добу;
  • блювота;
  • біль у животі.

Сильна водяниста діарея стає причиною втрати рідини, що призводить до серйозного зневоднення. У перші дні хвороби людина втрачає до 10 літрів рідини.

Новини за темою: Україна та ООН домовилися про евакуацію на окупованому лівобережжі Херсонщини

В Херсонській обласній військовій адміністрації розповіли, що наразі в Херсоні вода придатна для вживання, адже вона постачається з артезіанських свердловин.

"Вода постачається з артезіанських свердловин, розташованих на глибині 60–100 метрів. І вони жодним чином не пов’язані з дніпровською водою. Перед подачею до мережі вода проходить спецобробку гіпохлоритом натрію. Реагент знищує небезпечні патогени, бактерії та грибки. Міський водоканал має необхідний запас дезінфектанту", – йдеться в повідомленні ОВА. 

Попередження МОЗ  

Напередодні Міністерство охорони здоров'я закликало жителів Херсонської області не пити з колодязів, оскільки вода після підриву Каховської ГЕС може бути заражена. Про це інформує відомство у Facebook.

"Хімікати, збудники інфекційних хвороб із цвинтарів, вбиралень, сміттєвих звалищ можуть опинитися в колодязях і відкритих водоймах на території, підтопленій унаслідок підриву ГЕС країною-терористом", – ідеться в повідомленні.

Там зазначили, що на місцях у зоні ризику вже працюють фахівці Центру контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) і відбирають проби води з водойм і колодязів.

Яких правил слід дотримуватися, щоб не заразитися інфікованою водою?

  • Пийте тільки бутильовану або привізну воду.
  • Воду для приготування їжі та господарських потреб беріть тільки з перевірених джерел. Річка або колодязь у дворі – більше не перевірені джерела води. Як і водопровід, призначений для технічних цілей.
  • Кип'ятіть або дезінфікуйте іншим способом воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід або посуду. Однак пам'ятайте, що кип'ятіння не позбавляє воду хімічного забруднення.
  • Відмовтеся від продуктів, підтоплених водою (навіть від консервації).
  • Піддавайте всі продукти термічній обробці (варіння, смаження, запікання).
  • Ретельно мийте руки з милом.
  • Не вбирайтеся в одяг, який був забруднений під час підтоплення, без попереднього прання та дезінфекції.

Як забруднену воду очистити для вживання, дивіться на картинці.

Джерело: Міністерство охорони здоров'я України

У Херсонській та Запорізькій областях очікується мор риби

У МОЗ також попередили, що протягом наступних трьох-п'яти днів у Херсонській області та підтоплених районах у Запорізькій через стрімке падіння рівня води спостерігатиметься мор риби.

"Збирати таку рибу і вживати (солити або в'ялити) категорично заборонено! Є ризик захворювання на ботулізм", – ідеться в повідомленні.

Наразі в областях формуються запаси антибіотиків і сорбентів для лікування гострих кишкових інфекцій.

У разі якщо ви відчуваєте болі в животі, блювоту, діарею, підвищену температуру тіла та інші незвичні симптоми, не вдавайтеся до самолікування – негайно звертайтеся до лікаря.

Є ризик спалахів вірусного гепатиту та холери

Затоплення ряду територій несе ризики спалахів вірусного гепатиту, гострої кишкової інфекції, зокрема холери, а також ботулізму. Про це раніше розповів заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

"Стосовно прогнозів. Підтоплення є суттєвим фактором ризику розвитку спалахів інфекцій, які пов'язані з питною водою. Насамперед це таке захворювання, як вірусний гепатит, і, на жаль, воно з'являється найперше під час таких випадків", – сказав лікар.

Новини за темою: Вода ще прибуватиме: Ситуація на Херсонщині через добу після підриву Каховської ГЕС

Головний санлікар також зазначив, що з 1 червня в країні завжди посилювали нагляд за виникненням холери. Особливо у регіонах високого ризику, до яких належать Херсонщина, Миколаївщина, Одещина, а також АР Крим.

"Ми не виключаємо, що можуть виникати випадки холери. Ризики є. Однак з нашого боку ми зробимо все, щоб цього не сталося", – уточнив Ігор Кузін.

Утім, наразі влада не розглядає питання карантину чи евакуації населення, пов’язані з ризиками випадків холери.

Новини за темою: Окупанти в затоплених Олешках випихають людей з човнів, – голова МВА

Мешканців забезпечили таблетками для знезараження води

Херсонщина на сьогодні забезпечена понад 600 тис. таблеток для знезараження води. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону повідомив головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров'я Ігор Кузін.

"У Херсонській області наразі в наявності близько 600 тис. таблеток для знезараження води для видачі населенню", – заявив він.

Читайте також:
Німеччина погоджується з планом США використовувати заморожені російські активи для фінансування України Німеччина погоджується з планом США використовувати заморожені російські активи для фінансування України
У Покровську на Донеччині облаштовують лікарню під землею У Покровську на Донеччині облаштовують лікарню під землею
США можуть запропонувати Грузії безпекову допомогу, якщо країна відмовиться від антизахідного курсу, – ЗМІ США можуть запропонувати Грузії безпекову допомогу, якщо країна відмовиться від антизахідного курсу, – ЗМІ
Вибори президента Ірану відбудуться 28 червня Вибори президента Ірану відбудуться 28 червня