USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Вода ще прибуватиме: Ситуація на Херсонщині через добу після підриву Каховської ГЕС

Станом на ранок 7 червня з підтоплених населених пунктів евакуювали понад 1,4 тисячі осіб
Каховська ГЕС після підриву
Джерело: Maxar

У Херсонській області через добу після підриву Каховської ГЕС російськими військами зменшується інтенсивність підтоплень, але, незважаючи на це, протягом дня вода ще прибуватиме. Про це повідомив голова Херсонської ОДА Олександр Прокудін у Telegram.

"Інтенсивність підтоплень зменшується, однак через значні руйнування дамби вода ще прибуватиме. За нашими прогнозами, рівень води збільшиться ще на метр протягом наступних 20 годин", – зазначив він.

Також Прокудін додав, що вночі почало підтоплювати Білозерську громаду, до якої вчора вода ще не дійшла. Станом на ранок на правому березі Херсонської області затоплено 1852 будинки.

Щодо рятувальної операції, то станом на 6:00 з підтоплених населених пунктів вдалося евакуювати 1457 людей. Тільки з мікрорайону Корабел (Херсон) вивезли 1286 людей.

Рівень води в Дніпрі

В річці Дніпро рівень води в районі Херсона піднявся вже на 1,5 м, проте швидкість прибуття води вже знизилася і її рівень до кінця дня може стабілізуватися. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента України Олексій Кулеба.

"За ніч рівень води піднявся ще десь на півтора метра і загалом із моменту терористичного акту сягає п'яти з половиною метрів. Але ми бачимо, що швидкість підйому води зменшилася, і це може свідчити про те, що сьогодні до кінця дня, можливо, ми очікуємо, що підйом води на цьому зупиниться. Ми бачимо критичну цифру – це десь приблизно сім метрів – загальний рівень підйому води в регіоні", – сказав Кулеба.

Яка ситуація на лівому березі Дніпра

Окупаційна "влада" ввела в захопленій частині Херсонської області режим надзвичайного стану.

Водночас, за деякими даними, російські війська вчора заблокували виїзд з Олешок. Таким чином люди не можуть евакуюватися з підтопленого міста. Деяким громадянам довелося ночувати на дахах будинків, оскільки вода вже значно підтопила приватні будівлі.

Крім того, як повідомили окупанти, внаслідок підриву дамби в районі Нової Каховки безвісти зникли сім осіб.

Вода продовжує руйнувати інфраструктуру

Учора в мережі з'явилося відео, на якому видно, що через зростання рівня води приватні будинки просто-напросто почали сипатися.

Однак руйнування торкнулися не тільки будинків. За інформацією Снігурівської міської військової адміністрації, в Єлизаветівці Миколаївської області вода зруйнувала міст на річці Інгулець. Також зафіксовано затоплення мосту в селі Налаганівка.

"Наразі відкрито сполучення між Снігурівкою та с. Василівка, с. Євгенівка, с. Павлівка та с. Тамарине", – повідомив керівник Снігурівської ГВА Іван Кухта.

Також у громаді відбулася евакуація мешканців трьох будинків, 43 городи підтоплено, вода прибуває на подвір'я. Оперативний штаб продовжує працювати цілодобово.

Підрив дамби. Аналіз ISW

На думку експертів Інституту вивчення війни (ISW), російські війська були зацікавлені в затопленні нижньої течії Дніпра, незважаючи на шкоду, завдану їхнім власним підготовленим оборонним позиціям.

Окупанти можуть використати повінь, щоб розширити річку Дніпро та ускладнити українські спроби контрнаступу через і без того складний для форсування водний об'єкт.

Ключові висновки ISW:

  • Водосховище може повністю висохнути в найближчі чотири дні.
  • Затоплені можуть бути позиції не тільки окупантів, а й українців біля берегів Дніпра.
  • Наразі ISW не може дати остаточної оцінки відповідальності за інцидент 6 червня, але вважає, що баланс доказів, міркувань і риторики передбачає, що росіяни навмисно пошкодили греблю.
  • Затоплення нижнього Дніпра навряд чи матиме будь-який вплив на райони, в яких останнім часом відбувалися активні бойові дії.

Нагадаємо, генсек ООН Антоніу Гутерреш заявив, що щонайменше 16 тисяч українців втратили свої домівки внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС, тисячі людей ризикують залишитися без доступу чистої питної води.

Детальніше про підрив Каховської греблі та як можна евакуюватися з потенційно небезпечних районів – читайте тут.

Читайте також:
Росія розширює список розшуку українських політиків, він поповнився Аваковим, Гройсманом, Даніловим і не тільки Росія розширює список розшуку українських політиків, він поповнився Аваковим, Гройсманом, Даніловим і не тільки
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні
Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, – Макрон Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, – Макрон