USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

"Захалявна" книжечка для військових та видання, яке рекомендують для вивчення в школі. У Полтаві презентували історичний проєкт

Для написання ґрунтовного матеріалу в книгу "Московія проти України: двобій на розвилках історії" творці шукали ексклюзивний підхід
презентація книги
На презентації видання: Тарас Пустовіт, Олександр Білоусько, Едуард Фісун (зліва направо)
Джерело: UWN

На початку повномасштабної війни вчитель історії та права Едуард Фісун пішов добровольцем у Збройні сили України. Безпосередньо на фронті чоловік помітив значний брак історичної пам’яті серед офіцерів, де служив: було багато воїнів старшого віку, які вчили радянську історію й були виховані на міфах, фальшивих інтерпретаціях від РФ. Ця пропаганда була настільки потужна, що у викладача виникла ідея показати захисникам історію України очима українського історика з додаванням краєзнавчого матеріалу.

Згодом разом з колегами з Держархіву ідею реалізували в проєкт "Московія проти України: двобій на розвилках історії", розповів UWN Едуард Фісун.

У вересні 2022 року Фісун повернувся до викладання в школі, оскільки йому виповнилося 60 років. Часу на втілення задуманого було більше, тож взявся за діло. Цей проєкт, який обіцяв для військовослужбовців, волонтерів й усіх, хто залюблений в історію України, нарешті побачив світ.

"Узяв собі на поміч, щоб систематизувати історію українського спротиву Московії, своїх колег з Державного архіву Полтавської області. Диригентом, інтелектуальним маестро, душею, стилістом і натхненником виступив Олександр Білоусько, а хроністом, архіваріусом в класичному розумінні цього терміну – Тарас Пустовіт. Формат придумали як "захалявну" книжечку, яку можна покласти до кишені воїнів. Такий матеріал не псується швидко і його можна зберігати, читати в різних умовах. Логіка книжки – показати читачам розвилки, в яких історія українсько-російського протистояння могла б рухатися іншими шляхами…", – ділиться Фісун.

І додає: від початку задумка книги була тільки для військовослужбовців, бо це військова історія, історія спротиву й історія, де "українці могли виграти, а такий важкий збіг обставин не дозволив". 

"Далі ми думали, що ця книжка буде дуже важливою для тих громадян, які були певний час на тимчасово окупованій території, в яких вилучені бібліотеки і росіяни забрали всі книжки. Їм треба було для відтворення бібліотек віддати ці книжки і знати справжню українську історію. Є дуже багато наших українців, в яких в деякий час це все спотворювалося, де завезли свої російські підручники, знищили українське. Це така тотальна масова акція, яка була продумана", – продовжує історик.

Як створювали книгу?

За словами співавтора видання Олександра Білоуська, для написання ґрунтовного матеріалу творці шукали певний ексклюзивний підхід.

"Історію України, мабуть, через край написано і буде ще. Нам потрібно було щось нове – не дати чергову версію історії України скорочено, популярну, ще якусь, ми пішли трохи іншим шляхом. І використали схему вченого Миколи Чмихова, який досліджував, як розвиваються історії, як живуть люди в цьому потоці і чи це той шлях, який пройшли десятки і сотні поколінь до нас і будуть після нас? Потім другий момент такого нашого підходу: якщо бачимо цю передвизначеність, тоді повинні задуматися: яка ж роль у нас – в людей. Чи ця передвизначеність не дає нам ніяких шансів, і ми як знаряддя якогось незрозумілого процесу? Тут звідки і назва: виявляється, що всередині цих епох діють люди, мільйони людей і "свобідних воль", вони накладаються одна на одну. І або в нас нічого не відбувається, або якщо з’являються пасіонарії – ті, хто може повести за собою маси, відбуваються якраз ці зміни, яких потім називаємо "історична постать", – коментує Білоусько.

Новини за темою: Перевидання "Московіади", тексти для "Мертвого півня" та вплив книжок на читача. Розмова з письменником Юрієм Андруховичем

Історик говорить, що в контексті написання брали до уваги так звані розвилки історії.

"Це так, як на залізниці: перевести рейки, поїзд їде по колії, а тут розвилка, можна туди й сюди, але зовсім уже буде інший маршрут. На нашу історію протистояння з Москвою з колегами подивилися на ці зсуви – їх чотири. А четвертий починається за схемою Чмихова – це 2015 рік. Там плюс-мінус можуть бути 10–20 років, але це дата – початок ХХІ століття, від якої треба відштовхуватися, і до цього треба готуватися. Таких розвилок є 10 на цьому шляху, починаючи з 1147 року, – це перша розвилка, потім – 1169-й, потім – 1237-й, 1399-й, а на третьому зсуві це вже пішов 1618-й, 1648-й, 1708-й, 1789-й, 1914-й, 1939-й. На кожній цій розвилці у нас відбулося зіткнення з тим, що називаємо Москвою", – пояснює співавтор.

Далі розглянули ті розвилки під таким кутом зору, де було недопрацьовано в певному історичному періоді чи де українці програвали.

"Тоді кинули пасіонарний момент, тих людей, які очолювали, які могли своєю волею, енергією змістити рух історичного поїзда в нашу сторону. І придумали їм дуже гарний текст, підібрали біографію і їх дуже оригінально поназивали. Причому тут були не тільки українці, ми так дивилися, хто зараз в нас тут є в друзях і допомагає нам (країни – друзі України під час великої війни, – ред.). Це й литовці, татари, французи, поляки – вони тут цікаво описані. Саме під цим кутом одразу витягли і суб’єктивний-біографічний момент, й об’єктивний момент. І все це є, і написано дуже нестандартно", – зауважує Білоусько.

Книгу рекомендують для навчального процесу

Автори зосередилися також на живописі, оскільки до середини ХІХ століття ніяких фотографій не було, а люди на історичні теми малювали. 

"Тож у нас тут є блок карт і блок ілюстрацій. Зокрема, карти робили вручну тривалий час, самостійно й прискіпливо підбирали ілюстрації. І загалом цю книгу можна тепер використовувати і в навчальному процесі, її рекомендували в Департаменті освіти. Видання перевіряли та дивилися вчителі, були дуже задоволені такою постановкою питань в історичному розрізі", – каже історик.

Це була така ідея для допомоги військовослужбовцям видати якийсь посібник з жартами у вигляді історії України, але через персоналії, додав ще один творець проєкту Тарас Пустовіт.

Новини за темою: Міжнародна федерація бібліотекарів припинила співпрацю з росіянами

"Дуже близькі персоналії від давнини і до сьогодні – Шевченко, ті діячі української революції, і в книзі не тільки суха інформація, але дуже класно розставлені акценти. Ти читаєш про січових стрільців, знаходиш інформацію і про "Червону калину" (пісня, – ред.), інші моменти, які надзвичайно важливі для сучасної молоді", – розповідає Пустовіт.

Водночас констатує: молодь в загальному чує і знає прізвища, постаті. А в книзі надзвичайно добре висвітлена роль історичних персонажів і їхнє значення.

"У період української революції, до прикладу, озвучу, яка тематика представлена: Герої Крут, чорні запорожці, Холодний Яр, українець, який назвав москалів ворогами українського народу і звелів прогнати їх з України, – Микола Міхновський, українець, зраджений Московією, – Нестор Махно, українець, який не піддався Москві, – Симон Петлюра. Багато осіб, про яких наша молодь повинна знати, тим більше сьогодні, коли йде така гібридна війна за всіма напрямками, коли окупанти намагаються знівелювати наших героїв і перекрутити нашу історію. Вважаю, для всіх ця книга може стати корисною і тим більше для учнів та студентів, які вчаться в такому форматі", – додає історик.

Кому присвячена книга?

Автори уточнюють про не менш корисну інформацію, яка є в додатку.

"Дуже довго працювали над тим, щоб визначити військові одиниці, які названі на честь наших героїв. Вишукували інформацію й укази президентів, якими надали почесні звання. Це була дуже кропітка робота в цьому плані. Ми знаходили різні пісні перемоги, "Національний гімн", "Нас весна не там зустріла", – каже Пустовіт.

Едуард Фісун разом з тим пояснює, що перше видання на 200 сторінок відразу "розлетілося".

"Звідусіль нас питали: а де, а де можна ще взяти? І тоді вже друге – на 400 сторінок – ми розширили. І видали за свої кошти. Виникла така ситуація, коли люди зверталися, а ніякої допомоги ми ні від кого не чекали. А не виконати місію і не надіслати тим же друзям-військовим не могли. Потім була зустріч з чиновниками, які запропонували зробити не "захалявну", а велику ілюстровану книгу з картами. І ми зробили. Однак попит все ж тримається на маленькі книжечки", – констатує Фісун.

Новини за темою: Сертифікати на придбання книжок: Із переліку літератури виключили російських авторів

Додамо

Книгу автори доповнюють, адже повномасштабна війна триває. У планах – розширити тираж.

До того ж в розробці істориків ще один великий проєкт – збір імен воїнів, які загинули в боротьбі за перемогу України для книги-пам'яті.

Читайте також:
ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25 ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський