USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

"Хезболла" має потужні російські ракети, якими може вдарити по кораблях США, – ЗМІ

Протикорабельні можливості "Хезболли" значно зросли з 2006 року
ракета
Ілюстративне фото
Джерело: Defense Express

Ліванське угрупування "Хезболла" придбало російські протикорабельні ракети, які може застосувати проти американських військових кораблів. Імовірно, йдеться про "Яхонт" (ця зброя також відома під назвою "Онікс"). Про це передає Reuters із посиланням на джерела, знайомі з арсеналом угруповання.

Автори зазначають, що лідер "Хезболли" Саєд Хасан Насралла минулого тижня попередив Вашингтон, що його угруповання має "щось проти американських кораблів", розміщених у регіоні після того, як минулого місяця спалахнула війна між палестинським угрупованням ХАМАС та Ізраїлем.

"Два джерела в Лівані, знайомі з арсеналом підтримуваного Іраном угруповання, кажуть, що він мав на увазі значно розширені можливості протикорабельних ракет "Хезболли", включаючи ракету "Яхонт" російського виробництва з радіусом дії 300 км", – йдеться у матеріалі.

Одне з джерел повідомило, що протикорабельні можливості "Хезболли" значно зросли з 2006 року, коли угруповання вперше продемонструвало, що може вразити судно в морі, влучивши в ізраїльський військовий корабель у Середземному морі.

"Є "Яхонт" і, звичайно, є й інші речі окрім нього", – сказало джерело видання, не уточнюючи деталей.

На думку цього джерела, використання цієї зброї "Хезболлою" проти військових кораблів означатиме, що конфлікт переріс у велику регіональну війну.

Автори додають, що троє нинішніх та один колишній чиновник США заявили, що "Хезболла" створила вражаючий набір зброї, включаючи протикорабельні ракети.

"Ми, очевидно, приділяємо цьому багато уваги… і ми серйозно ставимося до того, які можливості вони мають", – сказав один із чиновників.

Звіти ЗМІ та аналітиків протягом багатьох років вказували на те, що "Хезболла" придбала ракети "Яхонт" у Сирії. При цьому угруповання ніколи не підтверджувало наявність цієї зброї.

Застосування "Оніксів" проти України

Раніше ми писали, що Росія атакувала портову інфраструктуру Одещини. Для удару по українських портах російська армія використовувала крилаті ракети "Калібр", які запускала з кораблів та підводних човнів, ракети Х-59 та Х-22 повітряного пуску, а також "Онікс" та "Іскандер" наземного пуску.

Зазначалося, що ракети "Іскандер" та "Онікс" складні для перехоплення. Зокрема "Онікс" летить низько над поверхнею моря (10 м) й непомітно підлітає до своєї цілі. Таким чином більшість комплексів ППО не можуть помічати цілі на такій низькій висоті.

Читайте також:
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали