USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Харків'янину, який ухилявся від призову, призначили три роки позбавлення волі

Прокурори довели вину 28-річного чоловіка
Мобілізація_2

Добровольці заповнюють анкети, щоб потрапити до батальйону "Азов"

Джерело: The Washington Post

Суд апеляційної інстанції призначив покарання у виді 3 років позбавлення волі мешканцю Харкова, якого визнали винним в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації. Про це повідомили в пресслужбі Харківської обласної прокуратури.

Прокурори довели вину 28-річного харків’янина. У січні 2023 року чоловік, будучи ознайомленим про кримінальну відповідальність за неявку по повістці, в одному з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки отримав повістку під особистий підпис, у якій було зазначено дату прибуття та номер команди.

При цьому жодних заяв чи скарг щодо проблем зі здоров`ям або підстав, які можуть стати причиною для ухилення від призову за мобілізацією з боку чоловіка не надходило.

"Надалі чоловік, будучи військовозобов`язаним і придатним до військової служби, не маючи права на відстрочку, без поважних причин не прибув до ОРТЦК та СП, про причини свого неприбуття не повідомив, чим проігнорував повістку та ухилився від призову на військову службу під час мобілізації", - йдеться у повідомленні.

Новини за темою: Рада продовжила воєнний стан та мобілізацію


Вироком Комінтернівського районного суду чоловіку призначили покарання у виді 3 років позбавлення волі та на підставі ст. 75 ККУ звільнено від відбування призначеного покарання строком на 2 роки.

Не погодившись із вказаним вироком, прокурор оскаржив його в апеляційному порядку з підстав невідповідності призначеного судом покарання ступеня тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченого внаслідок м’якості.

Вироком колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справа Харківського апеляційного суду апеляційну скаргу прокурора задоволено, вирок районного суду в частині призначеного покарання скасовано з призначенням обвинуваченому покарання у виді позбавлення волі строком на 3 роки з його реальним відбуванням.

Зазначений вирок набрав законної сили.
Новини за темою: НАБУ затримало помічника нардепки, який допомагав військовим незаконно перетинати кордон за допомогою системи "Шлях"

Відзначимо, Верховна Рада Україна посилила правила, згідно з якими військовозобов'язаним надається відстрочка від мобілізації. Норму було проголосовано у законопроєкті №9342.

Так, зміни внесено до 11-го абзацу частини першої ст. 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У цій статті наведено підстави для відстрочки від мобілізації. У чинній редакції, згідно з 11 абзацом, відстрочка надається особам, чиї дружини (чоловіки), один з батьків або батьків дружини (чоловіка) мають інвалідність І або ІІ групи.

Читайте також:
Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює з 18 травня: Хто може ним скористатись та для чого Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює з 18 травня: Хто може ним скористатись та для чого