USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Ірландський інвестор купує два цементних заводи в Україні: Як тепер зміниться ринок цементу?

Йдеться про два цементні заводи повного циклу, які розташовані під Рівним та Миколаєвом та належать італійській компанії
Цементний завод
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Ірландська корпорація Cement Roadstone Holding (CRH), один з провідних світових виробників будматеріалів, уклала угоду з італійською Buzzi Unicem про купівлю двох цементних заводів в Україні.

"Компанія Buzzi через свою дочірню компанію Dyckerhoff GmbH досягла домовленості про продаж частини своєї діяльності у Східній Європі компанії CRH, провідному виробнику будівельних матеріалів, за 0,1 мільярда євро. Транзакція стосується діяльності в Україні та бізнесу з виробництва товарного бетону у Східній Словаччині", – повідомляється на офіційному сайті Buzzi.

Завершення угоди в Україні очікується у 2024 році та залежить від отримання необхідних дозволів регулювальних органів.

Чим компанія Buzzi володіє в Україні?

В Україні Buzzi володіє двома цементними заводами повного циклу, розташованими під Рівним ("Волинь-Цемент") та Миколаєвом ("Південь-Цемент"), а також двома терміналами для розподілу цементу. Група також активно працює у секторі товарного бетону у Києві, Одесі та Миколаєві.

За даними Forbes, Buzzi має 14% частки на українському ринку цементу.

А що відомо про CRH?

Покупець українських активів – зареєстрована в Ірландії міжнародна група Cement Roadstone Holding. Група працює у 29 країнах та керує 100 заводами.

В Україні CRH представлена брендом Cemark, якому належать цементні заводи у Хмельницькій, Львівській та Одеській областях.

За даними Forbes, CRH нині має 32% частки на українському ринку цементу. Після завершення угоди CRH отримає контроль практично над половиною українського ринку цементу.

Виробництво бетону та залізобетонних виробів – ще один напрям бізнесу CRH в Україні. Зокрема, завод групи PoliBeton Energo у Білій Церкві виробляє опори для ліній електропередачі. У липні Cemark завершила основний етап будівництва на новому цементному терміналі у Вишневому Київської області, у який інвестувала понад 37 млн доларів, передає Global Cement News. На новому комплексі компанія розраховує виробляти 450 000 т цементу на рік. 

Як тепер зміниться український ринок цементу?

Торік в Україні вироблено 5,4 млн тонн, що вдвічі менше, ніж у 2021 році, свідчать дані асоціації "Укрцемент". Частка Buzzi склала близько 14%. Частка CRH на українському ринку – близько 32%.

Якщо АМКУ погодить концентрацію, частка CRH зросте до 46%. Конкуренти ірландській компанії – "Кривий Ріг Цемент" (частка на ринку – менш ніж 10%) та "Івано-Франківськцемент" (44%). 

"Ця концентрація матиме негативні наслідки для покупців цементу в Україні, оскільки призведе до фактичної монополізації та обмеження конкуренції на ринках цементу та бетону", – зазначає топменеджер однієї з найбільших будівельних компаній України.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт