USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Індія збільшила закупівлі західної зброї, аби відмовитися від російської - Reuters

Міністр оборони Сінгх заявив, що Індія має намір замовити зброю у вітчизняної військової промисловості на суму понад 100 млрд доларів протягом наступного десятиліття
зброя
Джерело: відкриті джерела

Індія має намір поступово скоротити свою залежність від російської зброї, але цей процес займе кілька десятиліть. Про це пише Reuters.

"Багатомільярдні закупівлі Індією американської зброї пов'язані не стільки з тим, щоб змістити її залежність від російського оборонного обладнання і рухатися в бік Заходу, скільки з розвитком власної вітчизняної збройової промисловості", – пише медіа.

Так, Індія є найбільшим імпортером зброї у світі, але зараз майже всі її збройові контракти включають пункти про спільне виробництво або передачу технологій. Після зриву низки поставок через російське вторгнення в Україну, Індія вирішила почати втілювати давні плани з розвитку власної оборонної промисловості.

Водночас міністр оборони Раджнат Сінгх заявив, що Індія має намір замовити зброю у вітчизняної військової промисловості на суму понад 100 мільярдів доларів протягом наступного десятиліття.

"Це реальність, що ми повинні зменшити залежність від Росії. Але це друга частина. Перша частина - спроба відійти від імпортозалежності", - сказав на умовах анонімності високопоставлений офіцер індійської оборони, що працює над майбутнім потенціалом індійських Збройних сил.

Раніше

У червні Індія оголосила про значні закупівлі американського оборонного обладнання під час державного візиту прем'єрміністра Нарендри Моді до Вашингтона, включаючи замовлення двигунів для винищувачів на суму понад один мільярд доларів. Також обговорюють можливу угоду на 3 млрд доларів щодо безпілотників MQ-9b SeaGuardian.

Угода з реактивними двигунами передбачає спільне виробництво в майбутньому, в той час, як збірку й технічне обслуговування SeaGuardians, ймовірно, здійснюватимуть в Індії.

Однак вжитих зараз кроків буде недостатньо, щоб покласти край залежності Нью-Делі від Росії, а суворі правила США, що регулюють обмін військовими технологіями, поки обмежують майбутні можливості.

"Великий відхід від Росії займе кілька десятиліть", - сказав індійський експерт з безпеки зі Стенфордського університету Арзан Тарапор.

Відносини Індії й Росії

Війна Росії в Україні серйозно підірвала здатність Москви постачати зброю і техніку. Зокрема Росія зірвала поставки запасних частин для реактивних винищувачів Су-30 МКІ і МіГ-29, систем ППО з-400, куплених Індією майже за 5,5 млрд доларів в 2018 році. Під питанням поставка двох атомних підводних човнів, які повинні доставити протягом наступних кількох років.

Індія грунтовно підсіла на російську нафту. У 2023 році частка російської сирої нафти на індійському ринку зросла в 10 разів – з 2 до 20%. Гірше того, до 2024 року Індія планує наростити показник імпорту російської нафти до 30%.

Нагадаємо, ми писали, що Євросоюз планує офіційно заборонити постачання нафти з Росії до Польщі та Німеччини.

Минулого місяця стало відомо, що Росія, ймовірно, викуповує військові вантажі, які раніше відправляла в М'янму та Індію. Зокрема, мова йде про запчастини для танків і ракет. Росія, покладаючись на допомогу країн, з якими у неї давні військові зв'язки, може реімпортувати компоненти для удосконалення старої зброї з метою її подальшого використання у війні проти України.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму