USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Греція приєдналася до гарантій безпеки для України

За словами Єрмака, попереду буде багато добрих новин
Греція
Греція
Джерело: відкриті джерела

Афіни та Київ провели переговори з метою укладення двосторонньої угоди. Згодом Греція стала 14-ю країною, яка приєдналася до вільнюської Декларації G7 на підтримку України, повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

"Дякуємо народу та уряду Греції, яка стала 14 країною, що приєдналася до вільнюської Декларації G7 на підтримку України. Шириться кількість держав, які готові брати участь у забезпеченні здатності України захищатися та запобігати повторенню агресії", - написав Єрмак.

За словами Єрмака, попереду буде багато добрих новин.

Згодом президент України Володимир Зеленський подякував країні та премʼєрміністру Греції Кіріакосу Міцотакісу за відданість українсько-грецькому партнерству.

"Працюємо разом на шляху України до НАТО", - сказав глава держави.

Разом з тим на ширшому політичному рівні сторони обговорюють створення рамок, які приведуть двосторонні відносини між Грецією та Україною у відповідність до духу декларації лідерів G7, а згодом і Європейської Ради щодо продовження довгострокової підтримки Києва і на практичному рівні.

Дискусія щодо політичного виміру питання наразі відбувається на рівні міністерств закордонних справ. Якщо ці дискусії завершать, також розглянуть питання, як конкретизувати окремі виміри угоди. Американці також беруть участь у цих контактах.

Що включають цілі?

Довгострокові цілі включають відновлення України та її включення в західноєвропейські економічні структури. Однією з обговорюваних тем є енергетична безпека України, яка більше не залежить від Росії.

Однією з важливих для Греції проблем є міжнародне право, міжнародне правосуддя та верховенство права. Очікується, що Афіни намагатимуться відігравати певну роль у цій сфері.

Також видання повідомляє про теплу телефонну розмову 11 серпня, яку провів міністр закордонних справ Георгій Герапетрітіс зі своїм українським колегою Дмитром Кулебою.

Герапетріт підкреслив, що Афіни заохочують усі міжнародні ініціативи, спрямовані на відновлення суверенітету України та запобігання гуманітарним кризам.

Зі свого боку глава МЗС України подякував грецькому колезі за підтримку Грецією Спільної заяви G7 на підтримку України. Обидва міністри підтвердили готовність до розширення двосторонньої співпраці та домовилися про візити Кулеби до Афін, а потім Герапетріса до Києва та Одеси.

Гарантії безпеки для України

Країни НАТО мають бути готовими надати гарантії безпеки для України до того, як альянс окреслить її чіткий шлях до членства. Про цезаявили прем'єрміністри Польщі, Чехії, Словаччини Матеуш Моравецький, Петр Фіала, Едуард Геґер у журналі Foreign Affairs.

На думку прем'єрів, наразі не надто рано планувати повоєнні гарантії безпеки України, адже "не буде жодних інвестицій і стійкого відновлення в Україні, якщо вона не буде здатна захистити себе від майбутньої агресії".

Політики зазначають, що на майбутньому саміті у Вільнюсі НАТО доведеться відповісти на складні, але неминучі запитання щодо майбутнього блоку, зокрема щодо його ставлення до України та майбутньої стратегії щодо Росії.

Глави трьох урядів нагадали, що 2008 року союзники вирішили, що майбутнє України (як і Грузії - ред.) має бути пов'язане з членством у Північноатлантичному альянсі.

"Зараз настав час для альянсу окреслити чіткий і надійний шлях до членства України, якщо і коли Київ забажає і коли дозволять умови. А на той час ми маємо бути готові надати гарантії безпеки, окрім політичних запевнень, які не дозволять Україні раз і назавжди стати сірою зоною", – ідеться в матеріалі.

Міністри стверджують, що сірі зони створюють можливості для авторитарних режимів сіяти нестабільність і посилювати напруженість.

Новини за темою: Понад 30 зустрічей. В ОП розповіли про деталі переговорів з делегаціями різних країн під час саміту у Саудівській Аравії
Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен