USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Франція готова надати гарантії безпеки для України, - МЗС

Гарантії від Франції допоможуть Україні захистити себе в довгостроковій перспективі та запобігти можливій майбутній агресії
україна Нато

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Франція разом зі своїми партнерами працює над тим, як найкраще підтримати Україну в довгостроковій перспективі, зокрема в питанні гарантій безпеки. Про це повідомили в МЗС Франції.

"Франція готова домовитися з Україною про надання гарантій безпеки, які допоможуть їй захистити себе в довгостроковій перспективі та запобігти можливій майбутній агресії, як це підтвердили наші лідери у спільній декларації 36-го франко-британського саміту", - йдеться в заяві.

За повідомленням американської газети WSJ, поки рішення про членство України в НАТО ще не ухвалено, країни Заходу обговорюють гарантії безпеки Києва. Зазначається, що США разом із Францією, Німеччиною та Великою Британією зможуть зіграти роль гарантів безпеки України.

Гарантії безпеки для України

Країни НАТО мають бути готовими надати гарантії безпеки для України до того, як альянс окреслить її чіткий шлях до членства. Про це заявили прем'єр-міністри Польщі, Чехії, Словаччини Матеуш Моравецький, Петр Фіала, Едуард Геґер у журналі Foreign Affairs.

На думку прем'єрів, наразі не надто рано планувати повоєнні гарантії безпеки України, адже "не буде жодних інвестицій і стійкого відновлення в Україні, якщо вона не буде здатна захистити себе від майбутньої агресії".

Вони зазначають, що на майбутньому саміті у Вільнюсі НАТО доведеться відповісти на складні, але неминучі запитання щодо майбутнього блоку, зокрема щодо його ставлення до України та майбутньої стратегії щодо Росії.

Глави трьох урядів нагадали, що 2008 року союзники вирішили, що майбутнє України (як і Грузії) має бути пов'язане з членством у Північноатлантичному альянсі.

"Зараз настав час для альянсу окреслити чіткий і надійний шлях до членства України, якщо і коли Київ забажає і коли дозволять умови. А на той час ми маємо бути готові надати гарантії безпеки, окрім політичних запевнень, які не дозволять Україні раз і назавжди стати сірою зоною", – ідеться в матеріалі.

Вони наголосили, що сірі зони створюють можливості для авторитарних режимів сіяти нестабільність і посилювати напруженість.

Раніше

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Захід готовий надати певні гарантії безпеки для України, однак, за його словами, час для цього ще не настав.

Також до цього прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак підтримав ідею вступу України до НАТО, але наполягав на тому, що до цього має бути план забезпечення безпеки країни.

Читайте також:
Повернення українських чоловіків додому: Які країни погодились Повернення українських чоловіків додому: Які країни погодились
Слідом за Польщею у Литві допустили, що допоможуть  Україні повернути чоловіків призовного віку Слідом за Польщею у Литві допустили, що допоможуть Україні повернути чоловіків призовного віку
США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони