USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Головним зараз є захист місць розташування ППО, - військовий експерт про хід бойових дій після саміту НАТО

Військовий стверджує, що для підготовки вітчизняних фахівців потрібно не більше ніж пів року
Якубець
Джерело: UWN YouTube

Україні важливо зараз захистити місця розташування Сил протиповітряної оборони та аеродроми з новими літаками. А постачання бойової техніки впливають на хід воєнних дій на фронті, проте, щоб мати від цього вагомі зміни, то їх практично не буде. Про це сказав в ефірі каналу UWN за підсумками саміту НАТО військовий експерт Іван Якубець.

Так, за словами Якубця, F-16 – складніша установка, бо це дуже високотехнологічний літак, який потребує такого ж технологічного обслуговування кожен день, після кожного вильоту.

"Інфраструктура включає: аеродроми, системи зв’язку, радіолокації ближнього, дальнього наведення і так далі. Тому безумовно цей літак так "просто взяли і поїхали", не вийде. Потрібно готувати місця, самі аеродроми: злітні смуги в нас є, але вони всі дуже добре відомі РФ, бо майже всі їх створила радянська влада і всі дані, координати точні до міліметра, відомі в Москві. А це каже про те, що по таких аеродромах враз завдадуть ракетно-бомбові авіаудари або ракетно-дронові й ця авіація може бути знищена", - вважає експерт.

І додає, що точно слід мати протиповітряну оборону, нині це тільки "Петріот". Адже саме такі системи ППО потрібні для того, щоб перекрити цей аеродром, на якому будуть розташовані в F-16.

"Чому аеродром, а не польовий, тому що цей літак має такі вади: він пристосований для використання злітних смуг стаціонарних аеродромів або зі злітних смуг авіаносців. У зв’язку з цим, в нього авіазагони знизу знаходяться, він захоплює весь пил, мурах, птахів тощо, а сміття це небезпечне для літака, тому треба, щоб він мав стаціонарну смугу злету, залізобетонну наприклад. Це головне питання для його чіткого існування, а друге те, що треба технічний персонал підготувати: не тільки льотчиків, а й тих, хто забезпечуватиме експлуатацію цього літака, споряджуватиме боєприпасами, проводитиме техогляд, перевірку електроніки й так далі, тобто це безумовно складна річ", - пояснює Якубець.

Новини за темою: Деякі партнери затягують з F-16, – Зеленський

Військовий стверджує, що для підготовки вітчизняних фахівців потрібно не більше ніж пів року, це "включаючи і технічний склад, і льотний, і взагалі систему, яка потрібна для забезпечення інфраструктури".

"Найголовніше – це безумовно підготовка людей і техніки, забезпечення запасними запчастинами та покриття протиповітряною обороною тих аеродромів, і тих місць, де зосереджені ці літаки", - коментує аналітик.

Як вплине на хід бойових дій отримане на саміті?

"Тисяча дронів — це дуже серйозна річ, яка допоможе нам вести розвідку в тактичній зоні наступу або оборони, але розвідка це тільки одна частина воєнних дій. Важливим є те, що знищує ворога, а знищують ворога снаряди, ракети, бомбо-штурмові удари авіації та наступальні дії ЗСУ. Тому, безумовно, дрони допоможуть. Що стосується 30-ти бойових машин — це батальйон, ми збираємо, посадимо на "Бушмастери" чи інші якусь танкову техніку, яку нам дадуть, батальйон – це дуже добре, але для стратегічного розв'язання питань він майже буде непомітним", - зауважує Якубець.

З яких установок або певних літаків будуть працювати передані ракети?

Військовий говорить і про ракети, які Україні надала Великобританія

"Shadow стартують з наших літаків МІГ-29, СУ-25, 24, це повітряний компонент, який вражає такими штурмовими крилатими ракетами. Аналогічні ракети, які нададуть за заявою президента Франції, це теж дуже добре. Потрібно розуміти, для того, щоб це вплинуло суттєво на фронті, українцям потрібна авіація, її потрібно багато, хоча-би 4-5 полків наших літаків типу F-16. В Україні є невеличкий комплект авіації, який маємо нині і він нам не дозволяє всі питання вирішувати під час забезпечення контрнаступальних дій. Це один із тих важелів, який впливає на швидкість просування ЗСУ на фронті", - резюмував експерт.

Новини за темою: Українські МіГ-29 могли оснастити новим типом озброєння: The Drive показав фото літака
Читайте також:
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?