USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Голлівудські актори слідом за сценаристами оголосили страйк

Кіностудії вже почали переформатовувати свої календарі, а якщо страйки затягнуться, то великі кінорелізи можуть відкласти
страйк у Голівуді_2
Джерело: відкриті джерела

Об'єднана профспілка Гільдії кіноакторів та Американської федерації артистів телебачення і радіо (SAG-AFTRA) оголосила про страйк голлівудських акторів слідом за сценаристами. Ця акція протесту стала найбільшою за останні 60 років у кіноіндустрії. Востаннє подібний страйк проводився на піку слави Мерилін Монро у 1960-му, повідомляють американські ЗМІ.

За даними джерел різних видань, відучора, 13 липня, близько 160 тисяч артистів припинили свою роботу з вимогою про підвищення оплати праці та наданням гарантій, що штучний інтелект не замінить і не обмежить функції артистів на знімальному майданчику. Це рішення ухвалили після того, як провалилися чотиритижневі переговори з Альянсом продюсерів кіно та телебачення (AMPTP) - організації, що представляє найбільші світові кіностудії та стрімінгові компанії, серед яких Amazon, Apple, Disney, Netflix, Paramount, Sony та NBCUniversal.

"Продюсерські компанії відгородилися від акторів стіною та не хочуть нічого чути. Водночас представники AMPTP запевняють, що профспілкам зробили щедру пропозицію і вони відповідальні за зрив переговорів. У зв'язку зі страйком перервали або відклали зйомки та прем'єри фільмів і серіалів, що знімаються на території США", - сказала президентка Гільдії, актриса Френ Дрешер.

За даними Variety, після того, як оголосили про рішення профспілки, актори Кілліан Мерфі та Емілі Блант залишили лондонську прем'єру фільму "Опенгеймер" раніше відведеного часу. Також з цієї причини відклали зйомки нового сезону "Дивних див" і серіалу "Хитрощі".

На знак солідарності з колегами про готовність страйкувати заявили і світові кінозірки Меріл Стріп, Бен Стіллер, Дженіффер Лоуренс, Констанс Ву.

Чому страйкують актори?

Актори страйкують не лише задля підвищення зарплат, а й щодо використання штучного інтелекту у фільмах та серіалах. За словами Кребтрі-Ірландії, актори стикаються із реальною загрозою їхньому існуванню через використання генеративних технологій.

Генеральний директор Disney Боб Айгер заявив, що страйк "дуже руйнівний вплив на всю галузь". SAG-AFTRA представляє понад 160 000 кіноакторів, журналістів, дикторів, провідних та каскадерів. Страйк зачіпає лише 65 тисяч профспілкових акторів з теле- та кіновиробництва, які переважною більшістю голосів проголосували за дозвіл своїм лідерам оголосити страйк до початку переговорів 7 червня.

Бродвейські актори заявили у своїй заяві, що вони "солідарні" із працівниками SAG-AFTRA.

Страйк може вплинути на вихід фільмів і премію "Еммі"

Страйк 11,5 тисячі сценаристів уже призвів до припинення нічних ток-шоу та "Суботнього вечора в прямому ефірі" (Saturday Night Live), а також кількох серіалів, серед яких хітові "Дивні дива" (Stranger Things) на Netflix, "Хитрощі" (Hacks) на Max і "Гріффіни" (Family Guy) на Fox, які поставили виробництво на паузу, пише AFP.

Востаннє, коли голлівудські сценаристи протестували протягом 100 днів у 2007 році, це коштувало індустрії розваг Лос-Анджелеса близько двох мільярдів доларів.

Гільдія акторів налічує близько 160 тисяч членів, зокрема й топових акторів як-от Том Круз і Дженніфер Лоуренс, які зараз промотують свіжі релізи своїх фільмів "Місія неможлива. Розплата" та "Жодних образ" відповідно.

Правила страйку забороняють акторам проходити прослуховування, репетиції, зніматися, озвучувати, давати інтерв'ю чи інакше рекламувати свою роботу, в тому числі на прем'єрах. Прем'єру довгоочікуваного нового фільму Крістофера Нолана "Оппенгеймер" у Лондоні вже перенесли на годину, щоб актори могли пройти червоною доріжкою перед оголошенням страйку. Такі зіркові учасники фільму як Метт Деймон, Кілліан Мерфі та Емілі Блант покинули захід одразу після оголошення страйку. Також прем'єру фільму "Барбі" Грети Гервіг у Берліні пропустять головні зірки стрічки Марго Роббі та Раян Гослінг.

Кіностудії вже почали переформатовувати свої календарі, а якщо страйки затягнуться, то великі кінорелізи можуть бути відкладені.

Крім того, страйк кидає тінь на майбутню 75-ту церемонію вручення головної премії для серіалів "Еммі", адже правила профспілки забороняють акторам з'являтися на церемонії.

Новини за темою: "Навальний" vs "Будинок зі скалок": Чому "Оскар" віддали фільму про Росію, а не про Україну
Читайте також:
Знову доставляємо терміново військову допомогу Україні, – міністр оборони США Знову доставляємо терміново військову допомогу Україні, – міністр оборони США
У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють у подвійному вбивстві У Києві заарештували й готують до екстрадиції американця, якого США підозрюють у подвійному вбивстві
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю