USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Глава Червоного Хреста Білорусі визнав участь у вивезенні дітей із України "на оздоровлення": У МЗС відповіли

Кулеба закликав Міжнародний кримінальний суд видати ордер на арешт Шевцова
Глава білоруського Червоного Хреста Дмитро Шевцов

Глава Білоруського Червоного Хреста Дмитро Шевцов

Джерело: відкриті джерела
Глава білоруського Червоного Хреста Дмитро Шевцов під час поїздки на окуповані території на сході України зазначив, що його організація причетна до "оздоровлення" дітей з України. Про це пише опозиційне білоруське видання Zerkalo.

Шевцов заявив, що його "до глибини душі обурило" те, що Білорусь звинуватили у викраданні дітей, які "приїжджають до нас на оздоровлення".

"Білоруський Червоний Хрест завжди брав, бере й завжди братиме у цій миротворчій місії активну участь. Ми дбаємо про дітей, даруємо їм подарунки... Робимо все, щоб діти змогли забути про жахіття війни. Перепочили й відчули, що є острівець щастя", – сказав він.

При цьому уточнив, що коли зрозумів, що звинувачують Білорусь, то передбачав "рано чи пізно" звинувачення на адресу Білоруського Червоного Хреста.

"Я не можу допустити втрати іміджу ні країни, ні Білоруського Червоного Хреста, ні всього Червоного Хреста та Червоного Півмісяця в цілому. Організацій, які стоять на захисті гуманних цінностей", – зазначив Шевцов.

Новини за темою: Саудівська Аравія та Туреччина домовляються про повернення українських дітей з Росії, – FT

Він додав, що приїхав також тому, що "дуже хотів побачити дітей, які відпочивали у Білорусі, подарувати їм подарунки та сказати добрі слова".

Як пише видання, під час своєї попередньої поїздки на окуповані території України Шевцова помітили в камуфляжі та з літерою "Z" на рукаві, хоча статут Червоного Хреста вимагає від членів організації залишатися нейтральними. У Міжнародному комітеті Червоного Хреста заявили, що вивчають цей інцидент.

Реакція українського МЗС

Дмитро Кулеба закликав Міжнародний кримінальний суд видати ордер на арешт глави Білоруського Червоного Хреста Дмитра Шевцова, який публічно зізнався у злочині незаконної депортації дітей з тимчасово окупованих територій України.

Депортація українських дітей: Що відомо

27 квітня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій визнала примусове переміщення українських дітей до Росії геноцидом.

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна через підозру у скоєнні воєнних злочинів у зв’язку з депортацією українських дітей до РФ.

Читайте також:
В Білорусі розбудовують військову базу, на якій Росія може зберігати ядерну зброю, - ЗМІ В Білорусі розбудовують військову базу, на якій Росія може зберігати ядерну зброю, - ЗМІ
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
Російський Червоний Хрест працює на Путіна? МФЧХ ініціювала перевірку Російський Червоний Хрест працює на Путіна? МФЧХ ініціювала перевірку
Росія використовує аеродроми Білорусі: У Повітряних силах ЗСУ оцінили загрозу авіаційних ударів Росія використовує аеродроми Білорусі: У Повітряних силах ЗСУ оцінили загрозу авіаційних ударів