USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Російський Червоний Хрест працює на Путіна? МФЧХ ініціювала перевірку

Міжнародна федерація Червоного Хреста перевірить політику та практику російської організації
Червоний хрест росія
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Останнім часом все частіше надходять звинувачення щодо російського Червоного Хреста (РЧХ). Про це йдеться на сайті Міжнародної федерації Червоного Хреста (МФЧХ).

В організації зазначили, що їхні основні принципи полягають в тому, щоб включаючи нейтралітет, незалежність і неупередженість, допомагати людям у всьому світі.

"Звинувачення на адресу російського Червоного хреста, зрозуміло, викликали занепокоєння серед людей, які ми обслуговуємо, і всередині нашої мережі", – йдеться в повідомленні.

Тому правління Міжнародної федерації вирішило створити Групу нагляду для оцінки, виявлення, моніторингу і рекомендацій для РЧХ, щоб скоригувати їхні дії. Це рішення було схвалено на засіданні Ради керуючих.

Тепер мають перевірити:

  • політику та практику Російського Червоного Хреста щодо партнерства та взаємодії з національними та міжнародними партнерами, включаючи оцінку наявності формальних процесів належної перевірки;
  • політику Російського Червоного Хреста з охорони та захисту дітей та її реалізацію;
  • закон про Червоний Хрест в Російській Федерації та його відповідність стандартам Руху.
Новини за темою: Все, що ви хотіли знати про Червоний Хрест в Україні. Розмова з гендиректором товариства Максимом Доценком

Міжнародна федерація Червоного Хреста рекомендує, щоб Російський Червоний Хрест запропонував навчання всім співробітникам і волонтерам для місцевих відділень основним принципам, міжнародному гуманітарному праву, а також своєму кодексу поведінки та відповідним стандартам.

"Наразі процес перевірки МФЧК виявив, що Російський Червоний Хрест не має присутності в Донецьку, Луганську, Херсоні та Запоріжжі. Це буде підтверджуватися та контролюватись Наглядовою групою", – йдеться в повідомленні.

Крім того, перевірка вже показала, що деякі особи з місцевих відділень РХЧ робили політичні заяви, які не відповідають основоположним принципам. 

Російський Червоних хрест катує полонених?

Опозиційне російське видання "Медуза" опублікувало розслідування, у якому сказано, що співробітники російського відділення Червоного хреста могли знущатися з українських військовополонених у колоніях, розміщених у тому числі й на окупованих територіях України. 

Зокрема, журналісти навели приклад українського військовополоненого Ореста Грицюка, який із жовтня 2022 року до квітня 2023-го перебував у колонії в Горлівці Донецької області. За його словами, "російські представники Червоного Хреста" відвідали колонію навесні 2023 року.

За його словами, полонених змушували швидко їсти гарячу їжу та морально знущалися.

Зв’язки з російською владою

The Guardian писав, що президент Російського Червоного Хреста має відношення до пропутінської "патріотичної" організації, а працівники Російського Червоного Хреста розповідають про неможливість миру з "українськими нацистами" та беруть участь у мілітаризації дітей.

Також зазначалось, що є фотодокази того, як співробітники РЧХ у фірмових жилетах Червоного Хреста під час військових навчань російської молоді, де дітей віком від восьми років навчають поводитися зі зброєю. На одній фотографії з тренінгу діти позують зі співробітниками Червоного Хреста з автоматами Калашникова.

Незалежна платформа журналістів-розслідувачів VSquare зʼясувала, що декілька членів правління Російського Червоного Хреста відкрито підтримують війну проти України, а його очільник Павло Савчук активно співпрацював з кількома підсанкційними пропагандистськими організаціями, що підтримували російських солдатів на передовій.

Реакція України

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець закликав перевірити російський Червоний хрест на тлі інформації про підтримку війни РФ проти України. Він звернувся до Міжнародної федерації Червоного хреста і Червоного півмісяця.

Омбудсмен скерував листа до Міжнародної федерації Червоного хреста і Червоного півмісяця, де закликав:

  • публічно засудити дії РЧХ;
  • провести прозоре розслідування дій російської організації;
  • на час проведення розслідування призупинити членство та участь РЧХ у товаристві;
  • у разі, якщо розслідування підтвердить наявні дані, вимагати, щоб організацію виключили з федерації.
Читайте також:
В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані
Тарифи на електроенергію можуть зрости Тарифи на електроенергію можуть зрости
Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі
Не заміна 100 тисяч Не заміна 100 тисяч "бойових", а додаткова виплата: В Міноборони пояснили, хто зможе отримати додаткові 70 тис. гривень