USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Гепатит А зафіксували вже в п'ятьох областях України

Захворювання виявили в Тернопільській, Вінницькій, Закарпатській, Дніпропетровській та Івано-Франківській областях
гепатит А
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Випадки захворювання гепатитом А виявили на Закарпатті та в Дніпропетровській області. Таким чином інфікування зафіксували вже у п’яти областях країни.

Закарпаття

Зокрема, за словами директора Департаменту охорони здоров'я Закарпатської ОВА Анатолія Пшеничного (коментар "Суспільному"), у лікарнях Закарпатської області з гепатитом А перебувають 11 осіб. Серед них – пʼятеро дітей.

Зазначається, що від початку 2023 року на Закарпатті виявили 125 випадків цього захворювання. Джерелом інфекції є виключно людина.

"Зараз назвати це спалахом не можна, адже підстав для цього немає. Спалах – це коли зареєстровано три-п'ять випадків в одному середовищі, в одній сім’ї, колективі чи класі", – додав він.

Дніпропетровщина

Тим часом на Дніпропетровщині зафіксовано вже 32 випадки інфікування, передає Павлоград.dp.ua.

"Попередні роки підйом захворюваності був у 2014–2015, 2019–2020 рр. Для цієї хвороби характерна така циклічність. Джерелом хвороби є хвора людина. Клінічні прояви – слабкість, біль у животі, жовтуха. Зараження може бути через забруднені харчові продукти, воду, побутовий шлях через забруднені руки, предмети", – розповів заввідділу епідеміологічного нагляду і профілактики інфекційних захворювань Дніпропетровського обласного лабораторного центру МОЗ України Денис Кисельов.

Вінниччина

За останніми даними, на Вінниччині кількість повідомлень про вірусний гепатит А зросла до 276. Лабораторно підтверджено 243 випадки. Про це повідомив Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

У лікарнях наразі залишаються 54 пацієнти.

За даними Департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА, загалом в області для пацієнтів з інфекційними хворобами виділено 338 ліжок.

У регіоні проти вірусного гепатиту А вакцинували 586 людей, з яких:

  • 538 медичних працівників; 
  • та 48 контактних осіб, зокрема шестеро дітей. 

Прикарпаття

В Івано-Франківській області протягом жовтня та листопада 13 людей захворіли на гепатит А. Фахівці кажуть, що ці випадки не пов’язані зі спалахом захворювання на Вінниці та є поодинокими.

Гендиректор Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Руслан Савчук розповів, що зараз є 13 зареєстрованих випадків гепатиту А. Також відомо про 21 контакт із хворими особами, в однієї підтверджений вірус. Восьмеро людей знаходяться в лікарні, троє з них – діти. Їхній стан – середньої тяжкості.

"Всі ці випадки між собою не пов’язані. Люди не виїжджали за межі міста чи області. Ми провели знезараження приміщень, де були ці люди. У нас є відповідні препарати для цього. Тому говорити про подальше поширення вірусу в родині через предмети побуту ми не можемо. А стосовно навчальних закладів, де реєструвалися по одному випадку хвороби, в одному з них клас зараженого відправили на онлайн-навчання. У всіх інших ліцеях, де навчалися дані діти, йде звичний режим навчання", – уточнив Савчук.

Тернопільщина

З листопада випадок вірусного гепатиту А підтвердили у Тернопільській області. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Володимир Труш.

"За інформацією Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, сьогодні у жительки однієї з громад Тернопільщини лабораторно підтверджено вірусний гепатит А. Триває епідеміологічне розслідування, проводяться відбори біоматеріалу контактних осіб та із зовнішнього середовища", – написав він.

За словами голови ОВА, пацієнтку шпиталізували в інфекційне відділення однієї з лікарень Тернопільщини.

Що треба знати про гепатит А?

Гепатит А – це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.

Тому важливо пам'ятати про профілактику гепатиту А. Дотримання гігієни під час приготування їжі, миття овочів і фруктів перед їжею допоможе запобігти передачі вірусу через їжу. Не використовуйте воду з неперевірених джерел. Будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням. Крім того, не забувайте про правила особистої гігієни: ретельне миття рук з милом і теплою водою після відвідування туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям – допомагає уникнути та запобігти зараженню. 

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів.

Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця.  

Чи є вакцина?

Нині на рівні країни є 13 тисяч доз вакцин проти гепатиту А, які були розподілені до ЦКПХ кожної області. У випадку зі спалахом на Вінниччині, в разі додаткової потреби, необхідну вакцину перенаправлять з резерву інших областей, наголошують у МОЗ. 

Загалом вакцини проти гепатиту А в Україні не входять до переліку безоплатних щеплень, однак їх можна купити в аптеках. Особливо важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.

Читайте також:
Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця
В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар
Один із зареєстрованих хворих на гепатит А в Києві працює пекарем у закладі торгівлі Один із зареєстрованих хворих на гепатит А в Києві працює пекарем у закладі торгівлі
У Києві та області зафіксували випадки захворювання на гепатит А У Києві та області зафіксували випадки захворювання на гепатит А