USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Галущенко припускає можливість атаки на російську нафтогазову інфраструктуру, – Politico

Україна очікує, що російські атаки на енергосистему країни посиляться з приходом холодів
Герман Галущенко
Герман Галущенко
Джерело: відкриті джерела

Україна може атакувати російську нафтогазову інфраструктуру, якщо Москва посилить обстріли української енергосистеми цієї зими. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в інтерв’ю Politico.

Галущенко у Вашингтоні сказав, що Росія регулярно здійснює кібератаки на електромережі України та, як очікується, посилить фізичні атаки, коли температура знизиться, а люди більше залежатимуть від енергії для опалення своїх будинків.

Автори поцікавилися, чи можуть слова президента Володимира Зеленського про "відповідь" на удари РФ означати націлювання України на нафтогазову інфраструктуру Росії, яка є найбільшим двигуном її економіки.

"Це було б справедливо. Відповідаючи на атаку Росії, ми відповімо тим же підходом, атакуючи їхню енергетичну інфраструктуру", – сказав міністр.

Галущенко наголосив, що він не був військовослужбовцем і не обговорював із представниками уряду США можливу спрямованість російських енергетичних операцій. Він є членом Ради національної безпеки і оборони України.

Зазначається також, що Галущенко вважає перебільшеним страх того, що напад на здатність Росії видобувати або транспортувати нафту і газ призведе до стрибка цін. Він уточнив, що інші виробники можуть компенсувати пропозицію.

"Атаки на інфраструктуру не були б настільки критичними для цін, особливо коли ви говорите про газ і нафту. Я маю на увазі, що це те паливо, яке можна купити не тільки в Росії. Я впевнений, що світ міг би впоратися", – додав Галущенко.

Також, за його словами, він наполягав на санкціях проти атомної промисловості Росії, включаючи контрольовану державою атомну енергетичну компанію "Росатом", щоб змусити російський персонал покинути комплекс Запорізької атомної станції, який військові РФ захопили на початку 2022 року.

Міжнародне агентство з атомної енергії, яке має співробітників на Запорізькому комплексі, має "ілюзію контролю" ситуації, але не змогло переконати Росію залишити АЕС, уточнив Галущенко.

Раніше у ГУР заявляли, що Росія готується до ударів по енергетичних об'єктах України. Зазначалося, що для цього окупанти навіть проводять розвідку з космосу.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров