USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Експосадовця Міноборони Лієва відправили під варту із правом внесення застави у 50 мільйонів гривень

Лієва взяли під варту на 60 днів – до 8 квітня включно
Олександр Лієв
Олександр Лієв
Джерело: Центр протидії корупції

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду взяла під варту колишнього голову департаменту Міноборони Олександра Лієва, який є підозрюваним у справі про заволодіння майже 1,5 млрд гривень на закупівлі боєприпасів. Про це передає "Суспільне".

Зазначається, що суд постановив взяти Лієва під варту строком на 60 днів – до 8 квітня включно. Йому також визначили заставу у 50 мільйонів гривень.

"У разі внесення застави на Лієва буде покладено ряд обов'язків, зокрема носіння електронного браслету та здачу закордонних паспортів", – додали у Центрі протидії корупції.

Що відомо про справу?  

Йдеться про справу щодо укладення контракту між Міноборони та компанією "Львівський Арсенал" на поставку 100 тисяч мінних пострілів, кажуть у Центрі протидії корупції.

"У листопаді 2022 року Міноборони перерахувало "Львівському Арсеналу" 1,34 млрд гривень передоплати. Далі "Львівський Арсенал" перерахував частину коштів у 3,6 млн доларів та 9,1 млн євро на словацького посередника компанію Sevotech. Більша частина з них потім пішла на рахунки ще одного посередника –  хорватської компанії WDG promet. Зараз ці гроші зникли і жодної міни поставлено так і не було", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що під час засідання стало відомо, що підслідність у справі вже змінили із Нацполіції на НАБУ. Сторону обвинувачення представляв прокурор Офісу генпрокурора, який подавав апеляційну скаргу.

"За словами захисту, підписана Лієвим угода була повністю законною, не порушувала жодний нормативно-правовий акт, а процедура її укладення не відрізнялася від інших 420 угод, які підписував Лієв за час свого перебування на посаді", – додають у відомстві.

Сам Лієв в ході засідання наголошував на тому, що ніякої змови бути не могло, адже він не був знайомий із директором "Львівського Арсеналу" Юрієм Збітнєвим, бачився з ним лише один раз уже після укладення контрактів.

"Прокурор натомість вказував, що зі сторони "Львівського Арсеналу" супроводжував угоду щодо мін і проводив більшість контактів з чиновниками Міноборони не Збітнєв, а його заступник Сахненко. Останній нібито підшукував компанії для реалізації схеми та схиляв Збітнєва на укладення контракту. Сахненко нібито є давнім знайомим Лієва і саме через цей зв'язок Сахненка призначили у "Львівський Арсенал", бо це призначення давало компанії зелене світло у Міноборони", – пояснюють у Центрі протидії корупції.

Зазначається, що Лієв повністю заперечував будь-які порушення у власних діях і стверджував, шо посадовці Міноборони ніяким чином не причетні до непоставок товару.

"Він припустив, що у певний момент щось могло піти не так у господарських відносинах "Львівського Арсеналу", компаній Sevotech, WDG та хорватського заводу, який виготовляв міни. Він вважає, що з цим треба дійсно розбиратися, однак жодного стосунку посадовці Міноборони до цих відносин не мали і мати не могли", – йдеться у публікації.

Додамо

Раніше Лієв заявив, що йде на публічний поліграф, щоб довести свою невинуватість. Також він запросив усіх представників медіа долучитися до цього заходу.

Експосадовець Міноборони сказав, що відповість "на всі запитання, які лежать у фабулі підозри", зокрема, чи отримував він неправомірну вигоду, чи мав змову з керівниками ТОВ "Львівський Арсенал", чи мав намір виїхати за межі України для переховування від слідства тощо.

Що цьому передувало?

27 січня колишньому та чинному керівникам департаменту Міноборони (Лієву і Тоомасу Нахкуру), менеджерам компанії "Львівський Арсенал" (Юрію Збітнєву) і представнику іноземної фірми повідомили про підозру у справі про розкрадання майже 1,5 млрд гривень на закупівлі снарядів. Того дня у колишнього та чинного чиновників Міноборони та менеджерів "Львівського Арсеналу" провели обшуки.

Також 2 лютого Міністерство оборони України повідомило, що відсторонило керівника одного з департаментів. Приводом для цього стала підозра, яку він отримав 27 січня.

Читайте також:
Відвідуваність застосунку Відвідуваність застосунку "Резерв+" в 50 разів більша, ніж ЦНАПІВ, - Міноборони
Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК
Додаток для військовозобов'язаних Додаток для військовозобов'язаних "Резерв+" з'явився в маркетплейсах і одразу зіткнувся з проблемами
"Резерв+": Міноборони презентувало додаток для військовозобов'язаних. Відео