USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Ексочільнику НБУ Шевченку інкримінували нову статтю

Слідство оновило підозри трьом учасникам злочинної організації на чолі з колишнім головою правління АБ "Укргазбанк"
Кирило Шевченко

Кирило Шевченко

Джерело: відкриті джерела

Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро висунули проти ексочільника Національного банку Кирила Шевченка нове обвинувачення за ст. 255 Кримінального кодексу України у створенні та керівництві злочинною організацією, діяльність якої спрямована на скоєння тяжких та особливо тяжких злочинів. Про це поінформував сам Шевченко у Facebook.

"Мені стало відомо, що у справі проти ексголови НБУ "антикорупційний" орган пішов ва-банк і змінив кваліфікацію, додатково інкримінувавши мені статтю 255 Кримінального кодексу України, тобто створення та керівництво злочинною організацією, діяльність якої спрямована на вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів", – зазначив він.

Пізніше у пресслужбі НАБУ підтвердили, що слідство оновило підозри трьом учасникам злочинної організації на чолі з колишнім головою правління АБ "Укргазбанк", яка упродовж 2014–2020 років незаконно вивела з фінансової установи 206 млн гривень.

"Посадовців тепер також підозрюють у створенні злочинної організації, заволодінні коштами АБ "Укргазбанк" в особливо великих розмірах, службовому підробленні та легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом", – зазначається у повідомленні НАБУ.

Зокрема, йдеться про колишнього голову правління банку, його першого заступника та директора департаменту по роботі з корпоративними віп-клієнтами. Керівником злочинної організації та організатором схеми НАБУ та САП вважають Кирила Шевченка.

"Він ініціював зміну внутрішніх документів для легітимізації схеми, усував перешкоди для вчинення злочину через використання владних повноважень, затверджував умови співпраці з посередниками та здійснював контроль за виплатами. Підозри НАБУ та САП ґрунтуються на низці експертиз, допитів свідків, обушків, тимчасових доступів, інформації, отриманої від клієнтів банку, оглядах комп’ютерної техніки та мобільних телефонів із детальним листуванням між учасниками щодо вказаної схеми, вилучених документів, а також додаткових слідчих дій, проведених з часу перших повідомлень про підозру", – додали у НАБУ. 

Раніше

Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно колишнього голови правління "Укргазбанку" Кирила Шевченка, якого підозрюють разом з іншими особами в завданні збитків державному банку в сумі понад 206 млн гривень.

Що відомо по справі проти Кирила Шевченка  

У жовтні 2022 року у САП заявили про викриття детективами НАБУ протиправної діяльності службових осіб "Укргазбанку", яка призвела до багатомільйонних збитків.

Встановлено, що керівництво банку, володіючи інформацією про укладені з великими клієнтами договори банківського обслуговування, використали її для розкрадання коштів.

Колишньому голові НБУ та ще кільком іншим посадовцям "Укргазбанку" заочно повідомили про підозри 6 жовтня 2022 року, 24 жовтня НАБУ оголосило у розшук Шевченка і ще двох осіб, які ігнорували виклики до слідчого.

8 грудня 2022 року суд заочно арештував Шевченка у рамках кримінального провадження, що стосувалось не періоду його головування в Нацбанку, а керівництва "Укргазбанком".

14 лютого 2023 року детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозри ще 10 учасникам організованої групи, очолюваної ексголовою "Укргазбанк" Шевченком.

Довідково

Кирило Шевченко очолив Національний банк України в серпні 2020 року, до цього з жовтня 2014 року обіймав посаду першого заступника, в.о. голови правління "Укргазбанку", а з 28 травня 2015-го до 15 липня 2020 року був головою правління банку. 4 жовтня голова НБУ Шевченко пішов у відставку.

Читайте також:
НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори на тлі проблем з азартними іграми в армії НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори на тлі проблем з азартними іграми в армії
Нардепа від Нардепа від "Слуги народу" Андрія Клочка підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн гривень
НБУ знизив облікову ставку до 13,5% НБУ знизив облікову ставку до 13,5%
Викрито групу, яка привласнила майже 160 мільйонів гривень, виділених на відновлення Харкова Викрито групу, яка привласнила майже 160 мільйонів гривень, виділених на відновлення Харкова