USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів

Дмитро Снєгирьов
Джерело: відкриті джерела

Днями український уряд заборонив видавати паспорт громадянина України чи закордонний паспорт українським чоловікам за кордоном віком від 18 до 60 років.

Українські консульства вже припинили надавати послуги чоловікам призовного віку за кордоном. Також через технічні причини призупинено видачу готових документів у закордонних підрозділах ДП "Документ".

У деяких країнах ЄС заявили, що сприятимуть поверненню чоловіків призовного віку в Україну. Так, наприклад, міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш сказав, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, щоб вони "виконали свій громадянський обов’язок".

Своєю чергою представник Державного департаменту США в Брюсселі Деніел Сайзек вважає "складним питанням" рішення української влади призупинити надання консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку, уряд Сполучених Штатів наразі не має позиції чи рішення в цьому питанні.

Натомість в українському МЗС це рішення назвали питанням справедливості.

Висловлю свою думку щодо питання справедливості

За інформацією Reuters, станом на січень 2024 року в країнах Європейського Союзу проживає близько 4,3 мільйона українців, з яких близько 860 000 – дорослі чоловіки.

Але перше, на що я хотів би звернути увагу, – це  на солідний мобілізаційний резерв, який є в Україні, але досі не був використаний.

Мова про так званих військових пенсіонерів, тобто пенсіонерів Міністерства внутрішніх справ, СБУ, прокуратури та інших. Я нагадаю, що це молоді пенсіонери, які виходять на пенсію у віці 45–47 років, морально-психологічно вони здорові, фізично так само, мають навички поводження зі зброєю. Їхня кількість, за інформацією з відкритих джерел,  становить приблизно 300 тисяч.

Виникає цілком слушне запитання, а саме: чому влада не використовує цей підготовлений мобілізаційний резерв. На них поширюється норма цього закону чи знову у нас буде робітничо-селянська українська армія? Чому під бронь потрапили співробітники Міністерства внутрішніх справ та інших силових структур? У лавах МВС понад 400 тис. співробітників.

В Україні налічується до 400 тисяч працівників МВС, тобто до 800 співробітників на 100 тис. населення. Загальносвітовий середній показник – 300, а за рекомендацією ООН – 222 на 100 тис. населення.

В Україні одна з найбільших чисельність прокурорів на 100 тис. населення – до 25. Для порівняння, в Німеччині цей показник – 5, у Молдові – 16, в середньому в Європі – 10. Тільки в Росії їх загальна кількість більша – 32 прокурори на 100 тис. населення.

Штати силових структур зараз мають бути тимчасово скорочені задля збільшення кількості живої сили у Силах оборони України. 

Легальність

Джерело: скріншот

Друге питання стосуватиметься легальності шляхів перетину кордону.

Насамперед варто говорити про ознаки корупційних злочинів у ТЦК. Якщо у соцмережах, у ЗМІ фігурує цифра 6 тисяч доларів за те, щоб уникнути мобілізації і виїхати на "легальних" підставах за межі України, то це свідчить про масовість такого явища. Згадати хоча б скандал із керівником Одеського обласного територіального центру комплектування, який придбав елітну нерухомість в Іспанії вартістю 4,5 мільйона доларів. Процес "обілечування" в Одесі був поставлений на потік. І не тільки в Одесі.

Варто говорити і про ознаки корупції у діяльності ВЛК, де існують цілі схеми ухиляння від мобілізації за станом здоров’я. Днями на Львівщині працівники ДБР разом із СБУ викрили групу лікарів, які допомагали чоловікам призовного віку отримувати інвалідність. Повідомляється, що сума для пацієнтів була різною залежно від того, чи інвалідність встановлюється вперше, чи її потрібно було продовжити.

Найвище оцінювалися фейкові документи для чоловіків призовного віку, яким довідка про інвалідність давала змогу виїхати за кордон.

Наявна корупційна складова й у системі "Шлях". ЗМІ знайшли сотні громадських організацій і благодійних фондів, причетних до втечі 2248 чоловіків призовного віку, які виїхали за дозволами від Львівської ОВА і не повернулися. Усього виявили 372 такі організації. За різними оцінками, така "послуга" коштує на чорному ринку 3000–5000 доларів з особи, тож йдеться насправді про десятки мільйонів доларів. І ця ситуація характерна для усіх без винятку регіонів України.

Ще один варіант уникнення мобілізації для тих, у кого є гроші, – нелегальне переправлення через кордон. Такі послуги коштують 6 тисяч доларів і більше.

Примітно, що, коментуючи рішення українського уряду, представник Держдепу США заявив, що це "складне питання", але "уряд України має право визначати свою політику".

"Водночас правильно, що уряду України потрібно інтенсивно та серйозно вивчати ситуацію. І ситуацію щодо людей для ЗСУ – це природно, і уряд США поважає право уряду України визначати свою політику", – підсумував Сайзек.

Уряд має право визначати свою політику. Ключова фраза американського можновладця

На моє переконання,  уряд має визначити свою політику і, головне, позицію, щодо кількості українських чоловіків, які через тотальну корупцію силової вертикалі змогли виїхати за межі країни. З цього треба починати, а не цим закінчувати.

І лише після тотальної чистки силової вертикалі влади піднімати питання заборони видачі паспортів громадянина України, а не навпаки.

А тим часом парламент підтримав урядовий законопроєкт Nº11091, який передбачає збільшення чисельності Державної прикордонної служби України на 15 тисяч осіб.

 

Редакція може не погоджуватися з думкою автора

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням