USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Дорожче, ніж у Гринкевича. Два університети Києва готують їжу для військових за завищеними цінами

Ціни університетів вищі від усіх інших постачальників харчів для Міноборони
Харчування військових, їжа

Фото ілюстративне

Джерело: АрміяInform

Два столичні університети уклали з Міністерством оборони контракти на харчування військових. Ціни в них перевищують ті, які пропонують інші постачальники, зокрема компанії бізнесмена Ігоря Гринкевича. Про це йдеться в розслідуванні журналіста проєкту "Наші гроші" Юрія Ніколова.

Угоди уклали з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка та Національним авіаційним університетом. Згідно з ними, навчальні заклади мали годувати курсантів у своїх їдальнях. Ціна контракту з НАУ становить 4,10 мільйона гривень, тоді як із КНУ – 51,45 мільйона гривень.

У розслідуванні зазначено, що ціни університетів вищі від усіх інших постачальників харчів для Міноборони. Так, НАУ просить у Міноборони 153 гривні на добу за одну особу, а КНУ – 152,7 гривні.

Це, кажуть журналісти, більше, ніж ціни компанії "Трейд лайнс рітейл", яка була зареєстрована на Світлану Гринкевич. Вона є дружиною львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, якого підозрюють у завданні державі збитків майже на мільярд гривень. Контракт із "Трейд лайнс рітейл" уклали з ціною на харчування військових у 105,98 гривні на добу.

Новини за темою: Кабмін дозволив Міноборони продовжувати дію контрактів на харчування: Які умови

У розслідуванні пояснюють, що ціни компанії Гринкевича нижчі через конкуренцію на відкритих торгах, водночас університети отримали контракти без них. Обидві угоди чинні до 31 березня 2024 року.

Нагадаємо, навесні минулого року журналісти програми "Схеми" отримали та оприлюднили ще сім контрактів на харчування військовослужбовців, які Міністерство оборони України уклало у грудні 2022 року на весь 2023 рік. "Дорогою" до військових частин вартість продуктів для армії часто зростає у два-три рази порівняно із закупівельними та ринковими цінами.

Раніше Міністерство оборони України оприлюднило додатки до договорів щодо вартості послуг з організації харчування ЗСУ, а також ціни на продукти в каталозі, які закуповують постачальники. Вартість послуги добового харчування була зменшена і складає від 137,04 гривні до 144,06 гривні, тоді як раніше вона складала 145,80 гривні.

Читайте також:
Працівник військкомату отримав три роки в'язниці, бо хотів воювати на фронті, а не служити в ТЦК Працівник військкомату отримав три роки в'язниці, бо хотів воювати на фронті, а не служити в ТЦК
Відвідуваність застосунку Відвідуваність застосунку "Резерв+" в 50 разів більша, ніж ЦНАПІВ, - Міноборони
Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК
Додаток для військовозобов'язаних Додаток для військовозобов'язаних "Резерв+" з'явився в маркетплейсах і одразу зіткнувся з проблемами