USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У Білорусі з’явився табір для вагнерівців: Супутникові знімки

На супутниковому знімку видно близько 298 наметів
вагнер
Джерело: відкриті джерела

Під Осиповичами в Білорусі збудовано польовий табір, де, можливо, буде ПВК "Вагнера". Про це повідомляє моніторингова група "Беларускі Гаюн".

На супутникових знімках чітко видно, що будівництво польового табору завершено.

"Нам удалося підрахувати, що на фото близько 298 наметів. Видно, що це намети М-30, у яких в середньому може розташовуватися по 30 осіб, таким чином обладнані місця для 8940 осіб, варто розуміти, що не всі намети є житловими. Там мають бути також місця для господарських потреб: туалети, душові, їдальні та інше", – зазначають в "Гаюні".

Таким чином, табір розбитий приблизно для 8000 осіб. Ці цифри збігаються з раніше озвученими російським виданням "Верстка".

Крім того, на знімку можна помітити обладнані укріплення у північній частині колишньої військової частини. При цьому будь-якої будівельної чи військової техніки на знімку не помітно.

Табір для "вагнерівців" у Білорусі
Джерело: Беларускі Гаюн

Передісторія

Раніше російське видання "Верстка" повідомляло, що Могилівській області Білорусі почали будувати табори для розміщення найманців ПВК "Вагнера". 

Зазначається, що наразі будівництво триває поблизу міста Осиповичі, що розташоване за 200 км від українського кордону.

В місцевому лісництві кажуть, що таборів буде декілька. Площа одного з них становитиме 24 тис. м², він розрахований на 8 тисяч осіб.

Крім того, одна з родичок, посилаючись на свого знайомого, повідомила, що підрозділи групи, що залишилися в Ростові, направлять до Білорусі. Ще одна співрозмовниця розповіла, що її чоловік, який у суботу перебував у Ростові, сказав, що, швидше за все, вирушить до Білорусі, але більше не виходив на зв'язок.

Також троє учасників чатів родичів додали, що отримували схожі повідомлення від близьких, але не знають точно, чи підрозділи прямують у бік Білорусі. Один зі співрозмовників зазначив, що його родич наразі перебуває "під Ростовом".

Дані "Беларуского Гаюна"

Моніторингова група "Беларускі Гаюн" не підтверджувала інформацію росЗМІ про будівництво таборів для вагнерівців у Білорусі.

За їх даними, жодних робіт з будівництва великого обʼєкта в Осиповичському районі не зафіксували. Самих вагнерівців у країні поки не бачили.

Зазначається, що минулої доби не було зафіксовано жодної активності в Осиповичському районі, не кажучи вже про будівництво такого великого об'єкта.

"Викликають певні питання дані іноземного (російського) видання про те, що їм вдалося отримати коментарі від джерел, близьких до керівництва Могилівської області. При тому, що білоруські незалежні ЗМІ таких коментарів не отримували і поки що інформацію не підтверджують", – додають в "Гаюні".

На сьогодні також не зафіксовано жодних колон ПВК, які рухаються до Білорусі або вже перебувають у РБ.

Чи є загроза з боку Білорусі?

Командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв відреагував на панічну інформацію деяких ЗМІ про те, що ПВК "Вагнера" після перекидання в Білорусь може почати наступ на Київ. Про це повідомляють у Telegram-каналі Military Media Center.

"Щодо заяв про можливу участь ПВК "Вагнера" у нападі на нашу територію з боку Республіки Білорусь. Хочу всіх запевнити, що ситуація в північній операційній зоні залишається стабільною і контрольованою", – заявив Наєв.

Він зазначив, що українські війська продовжують нарощувати оборонні засоби, до того ж, за його словами, у посиленому режимі зараз працюють усі служби: від розвідки до інженерних військ.

Наєв розповів, що зараз на кордоні з Білоруссю не спостерігається ні нарощування техніки, ні живої сили противника.

"Кордон держави під надійним захистом у режимі 24/7. Якщо ж таке станеться і ворог спробує перетнути державний кордон, для них це буде ніщо інше, як самогубство. Наші воїни готові дати гідну відповідь будь-кому, хто наважується перетнути державний рубіж зі зброєю в руках", – наголосив він.

У чому суть "паніки"?

Глава ПВК "Вагнера" Євген Пригожин у п'ятницю, 23 червня, оголосив про "похід на Москву" для ліквідації військового керівництва РФ. У Кремлі зі свого боку назвали Пригожина "заколотником", а ФСБ відкрила проти нього кримінальну справу про спробу заколоту.

Основні події з "походом Вагнера" розгорнулися 24 червня, коли найманці захопили владу в Ростові та Воронежі, а потім рушили на Москву.

Під час зіткнень із регулярною армією РФ вагнерівці знищили кілька вертольотів, літак і техніку військових. Також під час боїв було знищено нафтобазу у Воронежі та міст в одному з населених пунктів.

До вечора 24 червня найманці "Вагнера" перебували, за деякими даними, за 100–200 км від Москви. Однак пізніше глава ПВК оголосив, що провів переговори з білоруським президентом Олександром Лукашенком і прийняв рішення згорнути "похід" і повернути свої підрозділи назад у польові табори.

Як з'ясувалося, під час переговорів російська влада погодилася зупинити переслідування вагнерівців, а самому Пригожину "гарантували вихід у Білорусь".

Що стало причиною відмови Пригожина від російського престолу і які наслідки на нього чекають, розповідаємо тут.

Польща зміцнює кордон через переїзд ПВК "Вагнера"

Польща розпочала зміцнення східного кордону через перекидання ПВК "Вагнера" в Білорусь. Про це сказав віцепрем'єр Ярослав Качинський, передає Wprost.

"У нас є, принаймні потенційно, нова ситуація в Білорусі через присутність групи "Вагнера". На підставі наявних у нас на цей час даних можна припустити, що їх буде близько 8000 солдатів. Це елемент, який небезпечний для України, потенційно небезпечний і для Литви, може бути небезпечний і для нас", – зазначив він.

На думку Качинського, такий крок може означати нову фазу гібридної війни – фазу набагато складнішу, ніж та, з якою мали справу досі.

Під посиленням розуміється як збільшення сил, які будуть там постійно перебувати, так і збільшення кількості різного роду загороджень і укріплень, які мають захищати наш кордон у разі нападу на нього.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням