USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Чому в Україні вимикають світло. Що можна з цим зробити і чого категорично робити не можна?

Електромережа в Україні працює за принципом "Скільки виробляємо – стільки й маємо споживати. І навпаки: скільки споживаємо – стільки й маємо виробити".
Світло
Джерело: відкриті джерела

Після російських обстрілів проявляються недоліки нашої мережі. Їх три: проблеми з регулюванням потужності, надто укрупнені генеруючі потужності, високовольтні мережі належним чином не закільцьовані.

Що це значить? Потужності споживання нестабільні: хтось щось вмикає в розетку, хтось вимикає. Від цього залежить навантаження електромережі.

"Гігантоманія" СРСР передала Україні спадок – ставку на великі АЕС та ГЕС. Звісно, вони знаходяться не у кожній області. І тому виникають "енергодефіцитні" регіони, які потребують "вливання" електроенергії.

Щодо закільцювання. За роки незалежності планували збудувати кілька ліній на 330 кВ і 750 кВ. Збудували тільки частину, тому питання ще не вирішено.

Міський голова чи інші чиновники вирішують, кого відключати, а кого ні? Ні, не вирішують. Відключають завжди диспетчери, а не чиновники. А на ухвалення рішення іноді є лише кілька хвилин.

Відключають цілими лініями. Один будинок відключити чи включити не можуть.

Що можна зробити? Добудувати заплановані високовольтні лінії. Розосередити генерацію. Тобто почати будувати станції там, де їх недостатньо або немає зовсім.

Не боятись експорту електроенергії до ЄС.

Тому що у нас надлишок генеруючих потужностей, і якщо буде можливість продавати електроенергію, то її треба використовувати. Це дасть кошти на відновлення мереж "Укренерго" та "Енергоатома".

Що не можна робити?

Закопувати трансформатори в землю. Це не допоможе і не має сенсу. Трансформатор треба обслуговувати і охолоджувати, до нього має бути доступ.

Створювати хибні підстанції. Не має сенсу. Лінії електропередач можна перевірити за допомогою звичайних карт Гугла, навіть без допомоги дронів.

І головне. Не варто нарікати на енергетиків. Вони працюють щодня і щоночі задля кращої подачі електроенергії. І вони впораються.

Читайте також:
Врятуватися від блекаутів. Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону Врятуватися від блекаутів. Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону
У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян
На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні