USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні за рік зросла кількість тих, хто вважає, що права російськомовних утискають, але більшість російськомовних протилежної думки, – опитування КМІС

8% громадян вважають, що російськомовні українці зазнають систематичного тиску в Україні
мова
Джерело: відкриті джерела

У травні цього року переважна більшість українців (84%) вважали, що в Україні немає проблем із використанням російської мови, а російськомовні громадяни не зазнають утисків і переслідувань. Рік тому так вважали 93% опитуваних. Про це свідчать результати всеукраїнського опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного з 26 травня по 5 червня 2023 року.

Джерело: КМІС

Водночас зросла частка тих, хто вважає, що російськомовні громадяни в Україні зазнають систематичних утисків і переслідувань. Порівняно з травнем минулого року кількість таких зросла з 5% до 8%. Разом з тим серед україномовних і двомовних українців такої думки дотримуються 7% опитаних, а серед російськомовних – 13%.

Кількість тих, хто вважає, що утиски є, зросла за рік із 4% до 8% на заході України, з 4% до 6% – у центрі, з 5% до 12% – на півдні. Однак знизилася з 9% до 6% на сході країни.

Джерело: КМІС

"Систематичні утиски і переслідування російськомовних громадян" є очевидною неправдою для пересічних українців, адже це суперечить їх повсякденному досвіду мирного співіснування різних мов в Україні (із шанобливим ставленням до української мови як символу української державності). В Україні не було і немає об’єктивних серйозних мовних проблем, а "утиски і переслідування" є витвором російських пропагандистів з метою розколу українського суспільства (хоча ми бачимо і окремих українських суб’єктів, які продовжують спекулювати на цьому питанні)", – йдеться в повідомленні КМІС.  

Новини за темою: В Україні 63,1% курців планують кинути палити, - опитування КМІС

Серед тих, хто вдома спілкується переважно або лише російською мовою, 81% вважають, що жодних утисків чи переслідувань немає, і лише 13% кажуть, що проблема існує.

Джерело: КМІС

Опитування проводилося випадковою вибіркою телефоном. У ньому взяли участь 984 респонденти віком від 18 років, які проживають у всіх регіонах України. У вибірку не включали жителів територій, які не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (Крим, Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей). 32 учасники опитування ідентифікували себе за національністю як росіяни.

Новини за темою: У Росії зросла частка тих, хто підтримує воєнні дії в Україні, – опитування

52% українців проти того, щоб діти у школах вивчали російську мову

52% українців вважають, що взагалі не варто вивчати російську мову в школах, свідчать результати опитування КМІС.

"І хоча зараз 42% підтримують збереження вивчення російської мови в певному обсязі, але навіть тут відбулися значні внутрішні зміни в сторону зниження часу, який має відводитися на вивчення російської мови", – зазначають в інституті.

Зокрема, у 1998 році 46% вважали, що обсяг вивчення має бути таким же, як і для української мови. У 2019 році показник становив 30%, а зараз – лише 3%. Також з 32% до 6% стало менше тих, хто вважає, що російська мова має вивчатися в меншому обсязі, ніж українська, але в більшому, ніж інші іноземні мови.

Зараз фактично з зазначених 42% переважна більшість – 33% (або майже 80% цієї категорії громадян) – хотіли б, щоб російській мові відводили стільки ж або менше часу, ніж іншим іноземним мовам.

Читайте також:
Попри ворожі обстріли Куп'янського району, люди повертаються з евакуації засаджувати та обробляти городи Попри ворожі обстріли Куп'янського району, люди повертаються з евакуації засаджувати та обробляти городи
9 травня є одним з найменш популярних свят в Україні, – опитування 9 травня є одним з найменш популярних свят в Україні, – опитування
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання
У Німеччині росіянин вбив двох українських військових. Оновлено У Німеччині росіянин вбив двох українських військових. Оновлено