USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

В Україні 63,1% курців планують кинути палити, - опитування КМІС

31 травня відзначають Всесвітній день без тютюну
куріння
Джерело: ВВС Україна

В Україні 63,1% курців планують кинути палити. Про це свідчать дані цьогорічного національного опитування ВООЗ та Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

"У січні 2022 року до повномасштабного вторгнення Росії Україна запровадила комплексні законодавчі заходи для регулювання як традиційних, так і новітніх тютюнових та нікотинових виробів. І зобов'язання країни лишаються непохитними попри війну", – зазначили в КМІС.

Аби оцінити вплив цих заходів і зрозуміти зміни у вживанні тютюну під час війни, соціологи провели відповідне опитування. 

Новини за темою: В Україні суворіше контролюватимуть заборону куріння в кафе та барах

Основні результати опитування:

  • Поширеність куріння та вживання нових тютюнових виробів серед дорослого населення не показало істотних змін з деякими ознаками зниження.
  • Приблизно 27,4% респондентів (44,0% чоловіків і 13,7% жінок) зараз вживають будь-які тютюнові та нікотинові вироби. Серед них щоденних споживачів – 23,0% (37,5% чоловіків та 11,1% жінок).
  • 22,2% є теперішніми курцями сигарет (37,8% і 9,3%), тоді як щоденні курці становлять 19,5% (33,3% чоловіків і 8,1% жінок). Найбільш вживаним тютюновим виробом залишаються сигарети (83% споживачів усіх тютюнових виробів).
  • Поширеність вживання новітніх тютюнових та нікотинових виробів є порівняно низькою: електронні сигарети (3,3%), ТВЕН (тютюнові вироби для електричного нагрівання, – ред.) (3,0%) та кальян (2,6%).
  • Серед основних причин використання ТВЕН користувачі назвали можливість їх використання у місцях, де традиційне куріння заборонено (54,3%).
  • Серед основних факторів споживання електронних сигарет споживачі назвали привабливі смакові добавки (50,0%) і соціальні норми (42,3%).
  • Зберігається пасивне куріння: 28,8% респондентів повідомили про вплив тютюнового диму вдома та 21,7% – у приміщенні на робочому місці.
  • Дані щодо припинення куріння показали, що 63,1% курців планують кинути палити, а 16,4% висловились про необхідність професійної допомоги.
Новини за темою: БЕБ викрило підпільне виробництво тютюну для кальяну: Вилучено продукцію на загальну суму 17,4 млн гривень

"У період надзвичайних ситуацій тягар вживання тютюну може зростати, тому для нас важливо знати теперішню ситуацію. Бачимо із дослідження, що значна частина споживачів тютюнових та нікотинових виробів – залежні від продуктів з ароматичними добавками", – розповіла начальниця відділу з питань профілактики неінфекційних захворювань та обігу наркотичних засобів департаменту громадського здоров’я МОЗ України Тетяна Скапа.

Серед споживачів цих продуктів – значна частка жінок та молоді.

Боротьба з курінням в Україні

Україна долучилася до рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоровʼя із боротьби проти тютюну у 2006 році. За даними Держстату, з 2008-го по 2020 рік поширеність куріння серед людей від 12 років знизилася на 36%.

За прогнозами ВООЗ, до 2025 року Україна мала б знизити поширення куріння ще на 25,9%, однак у МОЗ припускають, що через повномасштабну війну цього показника не вдасться досягнути.

З 2012-го більшість форм реклами тютюнових виробів заборонена в Україні. А з липня 2023 року набуде чинності норма закону, яка забороняє рекламу е-сигарет та приладів для нагрівання тютюну.

Новини за темою: В Україні хочуть заборонити цигарки з капсулою, IQOS та Glo: Що відомо
До речі, 31 травня відзначають Всесвітній день без тютюну.
Читайте також:
В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними
В Україні зростає захворюваність на кашлюк В Україні зростає захворюваність на кашлюк
До 35% українців вірять в астрологію, таро та екстрасенсів, – опитування До 35% українців вірять в астрологію, таро та екстрасенсів, – опитування
Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження