USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

52% українців проти того, щоб діти у школах вивчали російську мову, – опитування

42% підтримують збереження вивчення російської мови в певному обсязі
опитування рос мова
Джерело: відкриті джерела

У 2019 році всього 8% українців вважали, що взагалі не варто вивчати російську мову в школах. Зараз таких людей – 52%. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

"І хоча зараз 42% підтримують збереження вивчення російської мови в певному обсязі, але навіть тут відбулися значні внутрішні зміни в сторону зниження часу, який має відводитися на вивчення російської мови", – зазначають в інституті.

Зокрема, у 1998 році 46% вважали, що обсяг вивчення має бути таким же, як і для української мови. У 2019 році показник становив 30%, а зараз – лише 3%. Також з 32% до 6% стало менше тих, хто вважає, що російська мова має вивчатися в меншому обсязі, ніж українська, але в більшому, ніж інші іноземні мови. Зараз фактично з зазначених 42% переважна більшість – 33% (або майже 80% цієї категорії громадян) – хотіли б, щоб російській мові відводили стільки ж або менше часу, ніж іншим іноземним мовам.

Джерело: Київський міжнародний інститут соціології

На графіку нижче дані наведені в регіональному вимірі з порівнянням 2019-й і 2023 рік. У всіх регіонах України простежується значний ріст тих, хто вважає, що російську мову взагалі не варто вивчати.

На заході України таких було лише 22% в 2019 році, а зараз – 64%. В той же час більш симптоматичним є ріст на півдні і сході. На півдні лише 1% вважав у 2019 році, що російську мову не варто вивчати, а зараз – практично половина населення (49%). На сході ніхто з респондентів опитування 2019 року не виступив за виключення російської мови з навчання в школах, а зараз таких – 30%.

Джерело: Київський міжнародний інститут соціології

На графіку нижче дані наведені залежно від того, яку мову респонденти обрали для інтерв’ю – українську чи російську. Серед респондентів, які обрали для інтерв’ю російську мову, 71% хочуть зберегти вивчення російської мови в школах, проте з них більшість також говорять про обсяг, не більший за обсяг інших іноземних мов.

Джерело: Київський міжнародний інститут соціології

На графіку нижче дані наведені у розрізі віку респондентів. Більш молоді респонденти в більшій мірі наполягають на виключенні вивчення російської мови зі шкіл.

Джерело: Київський міжнародний інститут соціології

На графіку нижче наведені дані, наскільки готові до територіальних поступок респонденти залежно від їх поглядів на вивчення російської мови в школах. Хоча ті, хто підтримує збереження вивчення російської мови в школах, у дещо більшій мірі схильні до поступок, але навіть серед них абсолютна більшість виступають проти жодних територіальних поступок.

Джерело: Київський міжнародний інститут соціології

Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський
РФ почала наступ раніше запланованих термінів і розширила зону боїв майже на 70 км, – Сирський РФ почала наступ раніше запланованих термінів і розширила зону боїв майже на 70 км, – Сирський
Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони