USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

У Росії зросла частка тих, хто підтримує воєнні дії в Україні, – опитування

Дослідники, ймовірно, пов'язують це з новинами про так зване взяття Бахмута російськими військами
РФ
Джерело: відкриті джерела

Рівень уваги до українських подій та підтримка дій Збройних сил Російської Федерації серед росіян зріс за минулий місяць. Дослідники, ймовірно, пов'язують це з новинами про так зване взяття Бахмута російськими військами, інформує пресслужба "Левада-Центру".

Так, зросла частка опитаних, які підтримують продовження воєнних дій, – у травні їх було 48% (у квітні – 38%), прихильників переходу до мирних переговорів – 45% (у квітні – 51%).

"Як і в інші місяці, респонденти зі старшої вікової групи (55 років і більше) уважніше стежать за подіями, пов'язаними з Україною: у цій групі ретельно пильнують 59%, у віковій групі від 40 до 54 років – 53% опитаних, віком від 25 до 39 – 40%, від 18 до 24 – 39%", – йдеться у повідомленні.

Разом з тим росіяни підтримують і перехід до мирних переговорів: частіше це громадяни 18–24 та 25–39 років, жінки та опитані, які не підтримують діяльність Володимира Путіна на посаді президента.

А от за продовження війни дедалі більше виступають представники старших поколінь, чоловіки й прихильники влади.

Також серед опитаних посилюється впевненість, що військові дії в Україні затягнуться: лише 11% росіян вважають, що все триватиме до пів року, 71% вважає – понад пів року, порівняно з січнем так думали 68% місцевих.

Новини за темою: Окупанти починають панікувати? Муждабаєв розповів про проукраїнські настрої в окупованому Криму

Більшість російських регіонів непокоїть війна в Україні

Такі висновки зробило ще 26 грудня 2022 року російське комунікаційне агентство КРОС після проведення щорічного дослідження "Національний індекс тривожностей". 

"У 2022 році основним джерелом тривожності стала "спеціальна військова операція" й пов'язані з нею теми: ескалація конфлікту із Заходом і можливе застосування ядерної зброї, диверсії й можливе перенесення бойових дій на територію РФ, часткова мобілізація. Також викликали занепокоєння передусім у першій половині року інфляція і вихід із Росії іноземних компаній, їх актуальність надалі знизилася", – ідеться у звіті.

За даними дослідження, тривожність через війну лідирує у 83-х із 85 регіонів. Зокрема, у 70 регіонах вона посіла перше місце. Також у половині регіонів у трійці головних причин тривожності – часткова мобілізація. Окрім того, у 19 регіонах до топ-3 увійшли хвилювання, пов'язані з диверсіями.

Відзначимо, що у топ-10 найбільш стурбованих регіонів потрапили три області, які розташовані на прикордонній з Україною території, – Курська, Бєлгородська і Брянська.

За словами начальника ГУР Міноборони Кирила Буданова, російська армія з початку осені почала зіштовхуватися з технічним голодом, наразі їм критично не вистачає танків.

Читайте також:
Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади "Рубіж" Андрієм Крищенком
64% українців вважають демократію найкращою системою правління, – опитування 64% українців вважають демократію найкращою системою правління, – опитування
Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну
Україна вперше від початку війни збила в повітрі російський стратегічний бомбардувальник. Чому це серйозний успіх? Україна вперше від початку війни збила в повітрі російський стратегічний бомбардувальник. Чому це серйозний успіх?