USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Звільнення Кліщіївки та Андріївки могло спричинити деградацію російських військ, – Інститут вивчення війни

Звільнення цих населених пунктів могло зробити неефективними одразу три російські бригади
ЗСУ
Ілюстративне фото
Джерело: АрміяInform

Звільнення Україною Кліщіївки та Андріївки, що на південь від Бахмута могло погіршити російську оборону в районі на південь від Бахмута та могло зробити неефективними одразу три російські бригади. Про це інформує Інститут вивчення війни (ISW) з посиланням на українських військових.

За словами командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського, Кліщіївка (7 км на південний захід від Бахмута) та Андріївка (10 км на південний захід від Бахмута) є важливим елементом російської оборонної лінії Бахмут – Горлівка, яку українські війська прорвали.

"17 вересня речник Східної групи військ капітан Ілля Євлаш заявив, що звільнення  Кліщіївки дозволить українським силам контролювати російські наземні лінії зв’язку (GLOC), які постачають російське угруповання сил у районі Бахмута – ймовірно, маючи на увазі здатність українських військ встановити управління вогнем на трасі Т0513 Бахмут – Горлівка", – йдеться у повідомленні.

ISW наразі не може самостійно оцінити потужність і протяжність російських оборонних укріплень у районі Бахмута, хоча російські війська, ймовірно, укріпили свої лінії оборони поблизу Бахмута менш потужно, ніж у південній Україні.

"Російські війська на південь від Бахмута також, ймовірно, втомилися від недавніх спроб утримати Кліщіївку та Андріївку, а захоплення українцями двох населених пунктів, що захищають ключовий російський GLOC, який підтримує Бахмут, свідчить про те, що цим силам, ймовірно, буде важко поповнити свій бойовий склад і захиститися від будь-якої подальшої української наступальної діяльності на південь від Бахмута", – додають автори.

У виданні також зазначають, що російські сили, які оборонялися в Запорізькій області з початку контрнаступу, робили це в основному без ротації підрозділів оперативного рівня і, ймовірно, зазнали додаткових втрат.

"Підрозділи 71-го, 70-го та 291-го мотострілецьких полків російської 42-ї мотострілецької дивізії (58-ма загальновійськова армія, Південний військовий округ) регулярно відбивали українські атаки та брали участь у різних бойових зіткненнях, включаючи обмежені зіткнення та деякі контратаки, під час перших етап контрнаступу з червня по серпень 2023 року", – кажуть автори.

У серпні українські війська почали прорив першої лінії оборони Росії, і  російські війська витратили значну кількість живої сили, особового складу та зусиль.

Російські звіти та кадри свідчать про те, що багато з цих підрозділів 42-ї мотострілецької дивізії з того часу відійшли на позиції за наступним російським оборонним шаром між Вербовим (18 км на південний схід від Оріхова) та Солодкою Балкою (20 км на південь від Оріхова) і тепер в основному обстрілюють українців.

Відсутність повідомлень про участь цих військових у бойових діях на заході Запорізької області свідчить про те, що втрати, які вони зазнали під час перших етапів українського контрнаступу, зробили їх неефективними в бою. 

Повідомляється, що підрозділи 70-го мотострілецького полку тимчасово відійшли в тил під час українського прориву та повернулися на передові позиції на початку вересня, що свідчить про те, що український наступ настільки погіршив цей підрозділ, що змусило російське командування дати йому час на оновлення. Це була одна з небагатьох ротацій підрозділів, які ISW побачив у цьому секторі фронту.

Українські контрнаступальні операції також могли сильно зачепити підрозділи 22-ї та 45-ї окремих бригад спецназу Російської Федерації, розповідають у виданні.

Також автори додають, що українське просування на південь від Бахмута може спричинити схожу деградацію оборонних підрозділів Росії в цьому районі. 

Новини за темою: У Генштабі розповіли, чому звільнення Андріївки на Бахмутському напрямку важливе для ЗСУ

Наприкінці минулого тижня ЗСУ звільнили Андріївку. Зазначалося, що село є одним з ключових населених пунктів південніше Бахмута для перерізання логістики росіян (сполучення з Горлівкою) та оточення міста.  

Також у матеріалі зазначалося, що 25 липня речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий вказував, що можливе звільнення цього населеного пункту покращить тактичне положення українських сил і дозволить оточити чи витіснити росіян з Бахмута.

Читайте також:
Запроваджується новий механізм сповіщення працівників підприємств про повістки Запроваджується новий механізм сповіщення працівників підприємств про повістки
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки