USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Звільнення Андріївки: Що відомо про населений пункт та в чому його важливість для українських військових

Бойові дії у селі точилися з вересня 2022 року. Зараз село випалене вщент, а люди евакуювалися в більш безпечні місця
Андріїївка
Такий вигляд зараз має звільнена Андріївка
Джерело: відкриті джерела

Звільнена Андріївка на південь від Бахмута – це маленьке село без власної інфраструктури та навіть відділення пошти. До початку повномасштабного вторгнення там проживали 77 людей. Про це повідомляє "Суспільне" із посиланням на старосту Іванівського Старостинського округу Олену Данько.

"Село Андріївка знаходиться за три кілометри від села Кліщіївка. Входило до складу Іванівського старостинського округу. Село було дуже маленьке. На 1 січня 2022 року було зареєстровано 77 жителів. Ніякої інфраструктури там не було, здебільшого там проживали люди похилого віку", – цитують журналісти Олену Данько.

За її словами, бойові дії у селі точилися з вересня 2022 року. В Андріївці пошкоджені всі будинки, а всі люди евакуювалися в більш безпечні регіони України. На момент окупації людей в селі вже не було.

Що відомо про звільнення Андріївки?

Сьогодні вранці Генштаб офіційно підтвердив звільнення Андріївки. Зазначалося, що наші бійці закріплюються на рубежах.

"Українські воїни ведуть наступальні дії південніше міста Бахмут, мали частковий успіх в районі Кліщіївки. В ході штурмових дій оволоділи Андріївкою Донецької області, завдають ворогу значних втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах", – додавали в Генштабі.

Третя окрема штурмова бригада також підтвердила звільнення с. Андріївка. Бійці провели блискавичну операцію зі знищення 72-ї бригади окупантів та звільненню населеного пункту.

"В результаті блискавичної операції російський гарнізон Андріївки був оточений, відрізаний від основних сил та знищений", – ішлося у повідомленні.

Також військові додали, що за дві доби Третя окрема штурмова бригада ліквідувала:

– начальника бригадної розвідки ворога;

– трьох комбатів;

– та майже всю піхоту 72-ї бригади разом з офіцерами і значною кількістю техніки.

Військові додали, що підрозділи 72-ї бригади РФ неодноразово зазнавали суттєвих втрат, але відновлювались та перегруповувались. В ході ж нинішньої операції з оточення "ворог зазнав тотального провалу".

У чому важливість Андріївки?

Село Андріївка є одним з ключових населених пунктів південніше Бахмута для перерізання логістики росіян (сполучення з Горлівкою) та оточення міста. Важкі бої за село тривали багато місяців, і ще в липні ЗСУ повідомляли про те, що є близькими до його звільнення, раніше інформувало видання "BBC Україна".

"Взяття та утримання населеного пункту Андріївка – наш шлях до прориву на правому фланзі від Бахмута і ключ до успіху всього подальшого наступу", – цитували у виданні Третю бригаду.

У матеріалі зазначалося, що 25 липня речник Східного угрупування військ ЗСУ Сергій Череватий вказував, що можливе звільнення цього населеного пункту покращить тактичне положення українських сил і дозволить оточити чи витіснити росіян з Бахмута.

Раніше ми писали, що Збройні сили України звільнили від окупантів село Урожайне на Донеччині. Наші бійці закріплювалися на позиціях.

Читайте також:
Перебої зі світлом повертаються: Наскільки критична ситуація і де шукати графіки відключень Перебої зі світлом повертаються: Наскільки критична ситуація і де шукати графіки відключень
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Фіцо переніс складну операцію після замаху Фіцо переніс складну операцію після замаху