USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

ЗСУ можуть почати наступ через пересохле Каховське водосховище, – Bild

За оцінкою Рьопке, солдати вже зараз можуть пройти по висохлому дну
Каховське водосховище міліє_3
Джерело: Мост

Пересохле Каховське водосховище може бути плацдармом для українського контрнаступу, пише для Bild військовий оглядач Юліан Рьопке.

Він, зокрема, вказав на розширення українського фронту через підрив Росією ГЕС на 200 км.

"Пересихання Каховського водосховища призвело до різкої зміни стратегічної ситуації на півдні України. Як для російської окупаційної армії, так і для українських захисників з'явилися нові можливості, але також і нові небезпеки", – пояснив Рьопке.

Новини за темою: Буданов назвав факти, які підтверджують причетність РФ до підриву Каховської ГЕС

Ширина водосховища становить від 7 до 30 км. За оцінкою Рьопке, солдати вже зараз можуть пройти по висохлому дну. Колісна техніка там навряд чи проїде, але гусенична – можливо, вважає журналіст. "Тепер з'явилася можливість, що Україна буде наступати не тільки там, де росіяни чекали і де готували окопи і мінні поля протягом декількох місяців, але також і у зовсім іншому місці", – впевнений експерт.

За його словами, у наступ через водосховище можуть перейти і ЗС РФ, якщо захочуть повернути контроль над усією Херсонською областю.

Що відомо про підрив Каховської ГЕС

Російські війська вночі 6 червня підірвали Каховську ГЕС. Про це у Telegram поінформував спікер ОК "Південь" Владислав Назаров. 

Внаслідок підриву у річку Дніпро потрапило понад 150 тонн машинного мастила. При цьому є ризик подальшого витоку, повідомили в пресслужбі Офісу президента за результатами засідання Ради національної безпеки і оборони.

"Членів РНБО поінформували, що у Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила, є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн", – сказано у повідомленні.

А Каховську ГЕС – повністю зруйновано, заявили в "Укргідроенерго". За даними відомства, ГЕС не підлягає відновленню.

"Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає", – додали у відомстві.

Крім того, підрив рашистами Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС, зазначили в "Енергоатомі".

"Вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. Внаслідок підриву рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС", – зазначили у відомстві.

Там пояснили, що вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС.

Що відомо про Каховську ГЕС

Каховська ГЕС розташована за 5 км від захопленої росіянами Нової Каховки (Херсонська область). Ця ГЕС – нижня й остання за рахунком (шоста) ступінь в каскаді Дніпровських водосховищ. Гідроелектростанція біля Нової Каховки забезпечує річне регулювання стоку Дніпра для того, щоб у південній частині України були електрика і вода.

Російські загарбники захопили Каховську ГЕС 24 лютого минулого року. З того часу вона перебуває під окупацією російських військових.

20 жовтня 2022 року президент України Володимир Зеленський вже попереджав, що Росія готується влаштувати новий масштабний теракт – підірвати дамбу Каховської ГЕС у Херсонській області. 

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція
Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює з 18 травня: Хто може ним скористатись та для чого Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює з 18 травня: Хто може ним скористатись та для чого