USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Дві українки потрапили до списку 100 найвпливовіших людей світу. Це Зеленська і нобелівська лауреатка Матвійчук

Цікаво, що передмову щодо дружини президента писала перша леді США Джилл Байден
Олена Зеленська
Олена Зеленська
Джерело: Офіс Президента

Перша леді України Олена Зеленська увійшла до списку 100 найвпливовіших людей планети у 2023 році за версією журналу Time. 

Передмову про неї писала перша леді США Джилл Байден. Вона згадала, як вони вперше зустрілися в Україні через кілька місяців після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

"Інстинктивно ми обійнялися – дві матері, дві нації, що об’єдналися заради миру. У напруженні її посмішки я бачила, яку вагу вона несла: сон, загублений ударами бомб, що падають, розповіді про звірства, які вона ніколи не забуде. Проте в її очах була шалена рішучість і гідність, які визначили її народ", – написала Байден.

Також до рейтингу потрапила лауреатка Нобелівської премії миру Олександра Матвійчук. Обидві українки представлені у категорії "Лідери".

Олександра Матвійчук
Джерело: відкриті джерела

Про Матвійчук – правозахисницю, керівницю Центру громадянських свобод колонку на сайті Time написала Гілларі Клінтон – колишня перша леді США.

Вона розповіла, що Матвійчук присвятила своє життя захисту демократії, а її правозахисна організація Центр громадянських свобод документує російські воєнні злочини.

"Насильство щодо цивільних є злочином проти суспільства, демократії та людства. Проте надто часто це відбувається безкарно, особливо стосовно жінок та дівчаток. Тому робота, яку виконує Олександра та її організація, така актуальна і важлива. Документуючи звірства Росії, щоб злочинці могли постати перед судом, вона доводить, що жінки не просто жертви війни; вони можуть бути провідниками миру та справедливості", – зазначила Клінтон.

Хто ще увійшов до рейтингу найвпливовіших людей планети

До категорії "Лідери" увійшли президент США Джо Байден, президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва, канцлер ФРН Олаф Шольц, прем’єр Японії Фуміо Кісіда, заарештований у Росії журналіст The Wall Street Journal Еван Гершкович та інші.

До категорії "Титани" увійшли бізнесмен Ілон Маск, співачка Бейонсе, американська акторка Анджела Бассетт, розробники вакцин Biontech проти COVID-19 Угур Шахін та Озлем Туреджі, футболіст Ліонель Мессі та інші.

До категорії "Новатори" увійшли супермодель Белла Хадід, лікар, що першим виявив мавп'ячу віспу Дімі Огойна, американська реперка Доджа Кет, генеральний директор OpenAI Сем Альтман та інші.

До категорії "Кумири" увійшли король Великої Британії Чарльз ІІІ, письменник Салман Рушді, актор Педро Паскаль, акторка Дженніфер Кулідж та інші.

До категорії "Діячі мистецтва" потрапили американські актори Майкл Б. Джордан, Колін Фарелл, Дрю Беррімор, Сальма Хайєк, художниця Симона Лі та інші.

До категорії "Інноватори" потрапили гендиректор The Walt Disney Company Боб Ігер, африканська правозахисниця Ванджіра Матхаї, футболіст Кілліан Мбаппе та інші.

Нагадаємо, Володимир Зеленський увійшов до списку найвпливовіших людей світу за досягнення у 2022 році.

Читайте також:
Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова  Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова
У світовому рейтингу мільярдерів від Forbes залишилися пʼять українців. Коломойського в списках немає У світовому рейтингу мільярдерів від Forbes залишилися пʼять українців. Коломойського в списках немає
Global Firepower 2024: Про Global Firepower 2024: Про "другу армію світу" та умовний рейтинг
Україна втратила дві позиції в рейтингу найвпливовіших паспортів світу Україна втратила дві позиції в рейтингу найвпливовіших паспортів світу