USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо корупції в судах. Скільки "світить" корупціонерам

РНБО пропонує внести зміни до ККУ, передбачивши за це ув’язнення від 10 до 15 років з конфіскацією майна
Зеленський
Джерело: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський учора, 30 червня, своїм указом увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО), яка пропонує посилити відповідальність за корупцію у судах. Про це поінформували в пресслужбі Офісу президента.

Так, глава держави ввів у дію рішення РНБО від 23 червня 2023 року "Про прискорення судової реформи та подолання проявів корупції у системі правосуддя".

"РНБО пропонує внести зміни до Кримінального кодексу України, щоб посилити відповідальність за корупційні правопорушення у сфері правосуддя, передбачивши за це ув’язнення від 10 до 15 років з конфіскацією майна. І вважає за необхідне посилити роль інституту суду присяжних та розширити випадки його застосування. Для цього потрібно буде внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України", – йдеться у повідомленні.

Разом з тим пропонують внести зміни до законів України "Про судоустрій і статус суддів" та "Про Вищу раду правосуддя" щодо серед іншого:

  • удосконалення порядку обрання суддів Верховного суду до Великої палати ВС та запровадження механізму їхнього відкликання зборами суддів відповідних касаційних судів;
  • можливості запровадження періодичного психофізіологічного опитування суддів із застосуванням поліграфа;
  • проведення Вищою радою правосуддя перевірки всіх суддів Верховного суду щодо можливого вчинення ними дисциплінарних проступків або грубого чи систематичного нехтування обов'язками судді, а також підтвердження законності джерел походження майна;
  • запровадження психофізіологічного опитування із застосуванням поліграфа як умови при доборі кандидатів на посаду судді місцевого суду, конкурсу на зайняття вакантних посад суддів апеляційних судів, вищих спеціалізованих судів та Верховного суду.

Також РНБО закликала Верховну Раду ухвалити законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення положень про конкурсний відбір кандидатур на посаду судді Конституційного суду України.

Уряду доручили підготувати концепцію подальшого реформування Конституційного суду України у взаємодії з Венеціанською комісією.

Крім того, Рада оборони вирішила розглянути й розв’язати питання щодо утворення в Україні суду із компетенцією щодо захисту прав інвесторів та інвестицій.

Про топ гучних справ, які трапилися протягом останнього часу з українськими суддями, ми розповідали тут.

Читайте також:
Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм
Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили
Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією Щодо заступника МОН Винницького проведуть службове розслідування: Знайшли порушення, пов’язане з корупцією
Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст