USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Засуджені можуть піти воювати: Мін’юст підготував правки до законодавства

Зараз ТЦК відмовляють людям в мобілізації, якщо в них вже була судимість
ЗСУ форма
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Міністерство юстиції України напрацювало зміни, завдяки яким люди із судимістю зможуть долучитись до оборони країни, адже наразі законодавчо заборонена мобілізація засуджених. Про це заявила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька, в ефірі "Українського Радіо".

Зазначається, що сьогоднішня діюча норма законодавства не дозволяє засудженим долучитися до лав ЗСУ. Йдеться не тільки про тих, хто зараз відбуває покарання, а й тих, які були засуджені раніше й вже відбули покарання.

"Вони живуть серед нас, так само бояться, так само переживають і так само можуть бути корисними, але, на жаль, вони зняті з військового обліку і жодним чином не можуть допомогти армії", – пояснила Висоцька.

За її словами, станом на сьогодні ТЦК відмовляють людям в мобілізації, якщо в них вже була судимість.

"Перша перепона – законодавча, тому ми напрацювали законодавчі зміни та подали їх до комітету. Вони дуже дискусійні, тому що армія має дещо відволікатись на таку категорію людей, як колишні засуджені або теперішні засуджені, якщо вони приєднаються", – пояснила вона.

Заступниця міністра додала, що якщо зараз триватимуть дискусії в комітетах, то, ймовірно, у січні – лютому будуть ухвалені нові правила мобілізації.

Однак вона попередила, що немає гарантій, що питання із засудженими вирішиться відразу, бо ця дискусія, за її словами, не може зупиняти інші важливі зміни.

"Можливо, зараз в якомусь обмеженому варіанті прийматимуться зміни, наприклад, щодо засуджених, які вже вийшли кілька років назад із в'язниць, або були засуджені за окремі злочини", – констатувала Висоцька.

Нагадаємо

Великий законопроєкт про мобілізацію та військовий облік зареєстрували у Верховній Раді пізно ввечері 25 грудня. Тепер його мають розглянути в комітетах, а потім проголосувати у двох читаннях. Детальніше ми розписали тут.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний дав пресконференцію, на якій роз’яснив законопроєкт.

Адвокатка в ефірі UWN зазначила, що новий законопроєкт передбачає порушення конституційних прав громадян України.

Forbes із посиланням на одного з депутатів зі "Слуги народу" повідомив, що документ ще можуть відправити на доопрацювання.

Представник Сухопутних військ Володимир Фітьо теж заявляв, що законопроєкт потребує доопрацювання.

Згодом з’явилися ще два альтернативних законопроєкти.

Антикорупційний комітет Ради дійшов висновку, що урядовий проєкт закону містить корупційні ризики. У науково-експертному висновку до документа зокрема зазначається, що із проєкту не зрозуміло, яким чином визначатиметься, хто із військовозобов’язаних осіб, які працюють в органах державної влади, підлягатимуть бронюванню. А також не встановлені критерії, за якими має бути надано таке бронювання.

Фактично функція з визначення відповідних осіб покладатиметься на керівника такого органу, а отже може містити корупційні ризики.

Комітет із соціальної політики Ради рекомендував доопрацювати документ з урахуванням альтернативних. Крім того, рекомендується розробити окремий законопроєкт про звільнення строковиків. 

11 січня стало відомо, що документ повернули на доопрацювання.

Нардепка Оксана Савчук в ефірі UWN заявила, що новий документ можуть підтримати за основу у кінці січня – на початку лютого. 

Міністерство оборони вже підготувало нову редакцію законопроєкту про мобілізацію з урахуванням всіх пропозицій, погоджених в робочому порядку з депутатами на засіданнях Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат