USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Рада може ухвалити законопроєкт про мобілізацію за основу в кінці січня, – Савчук

Нардепка заявила, що комітет, ймовірно, не хотів брати на себе персональну відповідальність за цей проєкт закону
Оксана Савчук
Оксана Савчук в ефірі UWN
Джерело: скріншот

У законопроєкті про мобілізацію, який відправили на доопрацювання, було багато норм, які суперечили сприйняттю суспільства. Про це заявила нардепка Оксана Савчук в ефірі UWN.

"У першу чергу це люди, які мають інвалідність третьої групи, і це викликало великий резонанс. По-друге, це є, власне, те, що людина отримувала блокування своїх рахунків, – це я маю на увазі ті люди, які уникали повісток, а ми розуміємо, що за цими рахунками не стоїть одна людина, а ціла сім’я. Це теж неможливо прописати в цьому одному законодавчому моменті", – заявила вона.

Савчук додала, що комітет, ймовірно, не хотів брати на себе персональну відповідальність за цей проєкт закону, тому не подав власну версію.

"Це означає, що вже наступного тижня, коли буде допрацьований законопроєкт, комітет зможе спокійно його розглянути і в принципі, я думаю, до кінця січня, якщо не до кінця січня, то на початку лютого парламент зможе розглянути його в першому читанні", – пояснила Савчук.

Передісторія

Новий законопроєкт про мобілізацію та військовий облік зареєстрували у Верховній Раді пізно ввечері 25 грудня. Тепер його мають розглянути в комітетах, а потім проголосувати у двох читаннях. Детальніше ми розписали тут.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний дав пресконференцію, на якій роз’яснив законопроєкт.

Адвокатка в ефірі UWN зазначила, що новий законопроєкт передбачає порушення конституційних прав громадян України.

Forbes із посиланням на одного з депутатів зі "Слуги народу" повідомив, що документ ще можуть відправити на доопрацювання.

Представник Сухопутних військ Володимир Фітьо теж заявляв, що законопроєкт потребує доопрацювання.

Згодом з’явилися ще два альтернативних законопроєкти.

Антикорупційний комітет Ради дійшов висновку, що урядовий проєкт закону містить корупційні ризики. У науково-експертному висновку до документа зокрема зазначається, що із проєкту не зрозуміло, яким чином визначатиметься, хто із військовозобов’язаних осіб, які працюють в органах державної влади, підлягатимуть бронюванню. А також не встановлені критерії, за якими має бути надано таке бронювання.

Фактично функція з визначення відповідних осіб покладатиметься на керівника такого органу, а отже може містити корупційні ризики.

Комітет із соціальної політики Ради рекомендував доопрацювати документ з урахуванням альтернативних. Крім того, рекомендується розробити окремий законопроєкт про звільнення строковиків. 

11 січня стало відомо, що документ повернули на доопрацювання.

Читайте також:
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат
Відвідуваність застосунку Відвідуваність застосунку "Резерв+" в 50 разів більша, ніж ЦНАПІВ, - Міноборони
Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК
Додаток для військовозобов'язаних Додаток для військовозобов'язаних "Резерв+" з'явився в маркетплейсах і одразу зіткнувся з проблемами