USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Мін’юст підтвердив законність нових правил вступу до аспірантури за контрактом

Тож правила вступу на навчання до аспірантури у 2024 році є чинними
Абітурієнти студенти ВНЗ освіта

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Рішення Міністерства освіти й науки України щодо змін до порядку вступу в аспірантуру є законними. Це підтвердило Міністерство юстиції за результатами перевірки, повідомляє пресслужба МОН.

У відомстві заявили, що в мережі ширилася деяка інформація навколо цього.

Нібито, Державна регуляторна служба сумнівається у законності наказів Міністерства освіти про скасування вступу в аспірантуру на денну форму за контрактом у 2024 році, а також тимчасові обмеження на переведення і поновлення, запроваджені цьогоріч.

Тому Державна регуляторна служба звернулася до Мінʼюсту, щоб провели належну перевірку стосовно цього. За результатами перевірки Мінʼюст підтвердив законність і правомірність наказу про скасування вступу в аспірантуру на денну форму за контрактом та рішення щодо тимчасових обмежень на переведення і поновлення.

"Отже, будь-які обставини та підстави для скасування рішень Міністерства освіти і науки - відсутні. А правила вступу на навчання до аспірантури у 2024 році є чинними", - резюмували в МОН.

Новини за темою: Найбільш затребувані на ринку праці: МОН цьогоріч збільшило держзамовлення на підготовку медиків та в сфері оборони

Нові правила вступу від МОН

Так, згідно з останніми змінами, вступити до аспірантури на контракт можна буде лише на заочну та вечірню форми. А  це не дає права на відстрочку від мобілізації, як то було раніше.

Міністр освіти й науки України Оксен Лісовий зазначав, що за останні два роки (якраз за час повномасштабного вторгнення РФ, - ред.) різко збільшилася кількість чоловіків, які здобувають другу чи третю освіту або ж вступають до аспірантури.

Тому, пояснював глава відомства, на тлі зростання випадків фіктивного навчання в Україні й змінюють правила вступу до аспірантури у 2024 році. Лісовий також обіцяв проаналізувати загальний рівень знань за підсумками складання Єдиного вступного іспиту (ЄВІ).

Глава МОН повідомляв, що кількість місць на бюджеті збільшать із 3 тис. 200 до 7 тис., щоб не позбавляти можливості вступу мотивованих студентів.

До речі, з 2022 року в українських університетах почали фіксувати значне зростання вступників в аспірантуру. Особливо збільшилася частка чоловіків призовного віку, зокрема з 30 років, порівняно з даними вступних кампаній попередніх років.

Читайте також:
За сприяння у вступі: У Києві на хабарі у дві тисячі доларів затримали проректора приватного вишу За сприяння у вступі: У Києві на хабарі у дві тисячі доларів затримали проректора приватного вишу
Угорщина відкрила першу державну двомовну школу для українських дітей Угорщина відкрила першу державну двомовну школу для українських дітей
Світовий банк спрямує на українську освіту 415 мільйонів доларів Світовий банк спрямує на українську освіту 415 мільйонів доларів
Міносвіти хоче скоротити кількість вишів у країні до 100 установ Міносвіти хоче скоротити кількість вишів у країні до 100 установ