USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Українська фотографиня Зоя Шу п'ять років документує історії тих, хто пережив російський полон

Шу обурена діяльністю міжнародних гуманітарних місій, які "зовсім не сприяють звільненню українських полонених"
полонені
Український військовослужбовець після російського полону, звільнений 2024 р. Фото Зої Шу
Джерело: скріншот

Українська фотографиня Зоя Шу з 2019 року почала фотографувати звільнених з російського полону. Понад п’ять років вона зустрічається з колишніми військовополоненими і розмовляє з ними про їхні життєві історії. Шу слухає тих, хто потрапив до рук загарбників ще в 2014 році та жахливі розповіді тих, хто повернувся з полону вже після початку повномасштабного вторгнення РФ. Фотографиня своїми серіями світлин документує наслідки перебування не тільки українців у ворожому полоні, а й іноземців.

"Вони постраждали. Я сприймаю їх не як жертв, а як тих, хто вижив. Те, що пережили українці, жахливо", – розповідає Шу в коментарі The Guardian.

Наприклад, серед численних фото такої серії є знімок жителя тимчасово окупованого Донецька Богдана Сергійця. Чоловікові один із сепаратистів у 2014 році ножем вирізав на спині свастику - звинувачував його в "нацизмі".

Шрам зі "свастикою". Фото Зої Шу
Джерело: скріншот

Ще одним вражаючим фото є портрет британського добровольця Ейдена Асліна. Його окупанти взяли в полон вже в квітні 2022 року, коли Аслін воював за Україну. Добровольцю та його колезі, британцю Шону Піннеру, росіяни погрожували стратою, кажуть. Чоловіки розповідають, що їх били, кололи ножами та катували електричним струмом.

Ейден Аслін. Фото Зої Шу
Джерело: скріншот

Фотографиня ділиться, що чимало з її співрозмовників вказували й про сексуальне насильство, яке вчиняли над ними вороги. Окупанти ґвалтували як жінок, так і чоловіків. Люди й досі не можуть оговтатися від страшного терору росіян.

"Є фізична та психологічна травма. І з цим важко впоратися, і це глибоко. Це займає багато часу, щоб рана загоїлася", -  продовжує Шу.

Крім насилля, загарбники застосовували над полоненими голод. Колишній військовополонений Борис розповів фотографині, що за два роки в таборах втратив 45 кг ваги. А вже на час звільнення був таким слабким, що не міг самостійно зробити й кроку.

Бориса також били, а всі знущання вороги знімали на камери. Росіяни обіцяли "покращити ситуацію, якщо чоловік погодиться "перевиховатися. Натомість навязували наративи, що Україна завжди була частиною РФ і її як країни ніколи не існувало. Борис зауважував, що деякі його співкамерники не могли пережити знущання росіян - один був дуже виснажений, відмовлявся їсти та збожеволів, його потім забрали в невідомому напрямку.

Зоя Шу додає: інших експолонених змушували співати російський гімн, читати "патріотичні" вірші й пісні. 

"Мета одна - знищити українську ідентичність. Приміром, солдат із заходу України, який не розмовляв російською, отримував додаткові покарання", - зазначає фотографиня.

Шу обурена діяльністю міжнародних гуманітарних місій і критикує міжнародні організації, які зовсім не сприяють звільненню українських полонених.

"Де Червоний Хрест? Де ООН? Де всі? Зовсім не видно жодної активності. Рівень жорстокості і тортур у російських в'язницях вимагає негайних дій", - акцентує фотографиня.

Зоя Шу
Джерело: відкриті джерела

Новини за темою: У полоні 90% українських військових зазнають тортур, – генпрокурор

Зауважимо, станом на червень 2024 року уповноважений із прав людини Дмитро Лубінець наводив дані, що Російська Федерація незаконно утримує понад 14 тисяч громадян України, серед яких є не тільки військовополонені, а й цивільні.

Повідомлялося також, що Міжнародна моніторингова місія ООН з прав людини опитала українських полонених після їхнього приїзду на батьківщину. Так, кожен із понад 600 опитаних полонених зазнавав тортур у Росії. Вони відчували постійний голод у полоні і були позбавлені належної медичної допомоги протягом тривалого періоду.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС