USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Для активізації дій у районі Авдіївки росіянам, ймовірно, не вистачає ресурсів, – аналітики

Ситуація ж на окремих ділянках фронту погіршилася: росіяни захопили Вовче та просунулися в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви й Желанного на Донеччині
ЗСУ
ЗСУ. Фото ілюстративне
Джерело: Генштаб ЗСУ

Російське військове командування може вважати малоймовірним швидке тактичне просування в районі Авдіївки (Донеччина). Про це свідчить розгортання зони оборони Центрального угруповання окупаційних військ, вказують аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

У звіті йдеться про те, що окупанти нещодавно розширили зону відповідальності російського Центрального угруповання військ у Донецькій області, що вказує на те, що російське військове командування переоцінює пріоритети угруповання. До того ж останнє може покласти на Центральне угруповання військ контроль за основними наступальними зусиллями Росії на Донеччині.

"Напередодні наступальної операції РФ із захоплення Авдіївки з жовтня 2023-го по лютий 2024 року російські війська перекинули Центральне угруповання військ із району Кремінної на Авдіївський напрямок і взялися до зосередження в цьому районі майже всіх підрозділів Центрального військового округу, дислокованих в Україні", – нагадали експерти.

І зазначили, що наступальна операція ворога на Торецьк була в середині червня цього року. Водночас відповідальність за неї поклали на Центральне угруповання військ, яке передислокувало більшу частину 27-ї мотострілецької дивізії ОМС з району Авдіївки до Нью-Йорка.

Тим часом розгортання зони оборони Центрального угруповання військ вказує на те, що російське військове командування може вважати малоймовірним швидке тактичне просування в районі Авдіївки.

Аналітики вважають незрозумілим, чи ґрунтується ця можлива оцінка на зменшенні обмежень у матеріальній і живій силі України, чи це стосується конкретно оцінки неспроможності Центрального угруповання військ виконати поставлені завдання.

"У Центрального угруповання військ, ймовірно, не вистачає резервів, необхідних для активізації дій в районі Авдіївки до такого рівня, який би сприяв відносно швидкому досягненню при збереженні наступального тиску на Торецькому та Донецькому напрямках. Російське командування поки що намагається підтримувати послідовний наступальний тиск на всьому фронті, щоб не дати Україні перехопити ініціативу на полі бою", – кажуть фахівці ISW.

Ситуація на фронті

Водночас, за даними порталу Deep State, ситуація на окремих ділянках фронту погіршилася: росіяни захопили Вовче та просунулися в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного на Донеччині.

Карта DeepState
Джерело: DeepState

А за інформацією ранкового зведення Генерального штабу Збройних сил України, обстановка на полі бою на Донеччині за добу була такою:

  • на Краматорському напрямку окупанти атакували п’ять разів в районах Григорівки і Часового Яру;
  • на Торецькому – ворог за підтримки авіації здійснив 19 атак неподалік Північного, Залізного, Нью-Йорка та Торецька;
  • на Покровському – українські захисники зупинили 37 штурмових дій в районах населених пунктів Воздвиженка, Новоолександрівка, Калинове, Тимофіївка, Новоселівка Перша, Веселе, Вовче та Яснобродівка. Найбільша концентрація ворожих атак була поблизу Новоолександрівки;
  • на Курахівському напрямку Сили оборони відбили 14 атак біля Красногорівки, Костянтинівки, Нетайлового, Карлівки та Парасковіївки, де ворог намагався прорвати оборону наших військ;
  • на Времівському напрямку, за уточненою інформацією, противник здійснив шість штурмів наших позицій неподалік Старомлинівки, Водяного та Костянтинівки.
Новини за темою: Ситуація на фронті, відведення військ із Авдіївки та можливий наступ на Харків: Основне з інтерв’ю Олександра Сирського

До речі, раніше начальник пресслужби оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Ілля Євлаш припускав, що, захопивши Авдіївку, російські сили можуть перегрупуватися й після цього перекинути війська на інші напрямки. Речник говорив, що це може бути як район Куп’янська на півночі, так і будь-який інший напрямок.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС