USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Рашисти вивезли з Херсонщини ще 185 українських дітей

Окупаційна російська влада докладає дуже багато зусиль для "промивки мізків" та пропаганди
Депортація діти

Окупанти депортували тисячі українських дітей

Джерело: відкриті джерела

На тимчасово окупованих територіях Херсонщини російські загарбники продовжують викрадати українських дітей, вивозячи їх "на відпочинок" у РФ. Днями так вивезли ще 185 дітей. Про це повідомляє у Telegram перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

"Продовжується історія із "оздоровчими таборами" десь в Адигеї чи деінде. Днями ще 185 дітей із Херсонщини відправили "відпочивати". Такий відпочинок – це викрадення. Росіяни продовжують підтверджувати факт, що це нація викрадачів дітей", – зазначив Соболевський.

Він наголосив, що окупаційна російська влада докладає дуже багато зусиль для "промивки мізків" та пропаганди на тимчасово захоплених територіях. Велика увага приділяється такій категорії, як діти й підлітки. Наприклад, в Генічеську росіяни провели конкурс дитячої творчості з пропагандистською назвою "Мы вместе!". З аналізу малюнків видно, що перевага надається тим, де зображена російська символіка і меседж, що "Херсонщина – це Росія".

Раніше

19 червня повідомлялося, що Росія могла вивезти з України до 300 тисяч дітей. Про це заявила радник – уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар'я Герасимчук, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Вона наголосила, що точніше можна буде сказати після повної деокупації України.

"За нашими ж підрахунками, може йтися про 200–300 тисяч дітей, яких вони могли використати. Чому ми не можемо назвати точну цифру? По-перше, території окуповані. Точної інформації про те, що трапилося з дітьми, немає. Тільки після деокупації населеного пункту ми можемо мати точні відомості – чи є там сім'я з тією чи іншою дитиною. Якщо ні, ми починаємо шукати", – додала Герасимчук.

Станом на зараз офіційно відомо лише про депортацію 19 499 таких дітей.

Ця інформація, за її словами, знаходиться у Національному інформаційному бюро – органі, який отримує заяви від батьків, родичів, свідків, місцевої влади за фактом депортації та примусового переміщення дитини.

"Ми шукаємо дитину і після того, як верифікація цієї інформації проходить через МВС, Нацполіцію, СБУ, Офіс генерального прокурора. Після детальної перевірки відомості потрапляють до Реєстру Національного інформаційного бюро. Таким чином, стосовно 19 499 дітей – є персональні дані щодо кожного, ми розуміємо, хто ці діти та звідки їх викрали. Однак це не означає, що ми знаємо, де ця дитина", – зазначила Герасимчук.

Скільки вдалося повернути дітей

Станом на 19 червня в Україну з Росії вдалося повернути 373 дитини. 

Головна проблема, за словами Герасимчук, полягає у відсутності переговорів з Росією про це.

Скільки дітей евакуювали з України

Станом на 18 червня з України через війну евакуювали за кордон 168 дитячих закладів. Про це розповіла представниця омбудсмена з прав дітей, сім’ї, молоді та спорту Ірина Суслова.

"Всього з 727 закладів в евакуації зараз 214, з них в межах України – 55 і за кордоном – 168. Це орієнтовно 7 тис. 125 дітей. Такі заклади мають залишатися у безпечних місцях і не повинні повертатися на ті території, де неможливо забезпечити безпеку", – повідомила Суслова.

І додала, що деякі заклади вже повертають в Україну. Приміром, дітей з кропивницьких інституційних закладів повертають вже у будинки сімейного типу, а не інтернати. Крім того, дітей, яких привезли з-за кордону в Дніпро, наразі перемістили в медичний заклад, оскільки в їхньому інтернаті не було належних умов та бомбосховища.

Представниця омбудсмена зауважила, що на українських дітей із закладів, які евакуювали за кордон, є "величезний запит на всиновлення".

"Запит на всиновлення – шалений як і за кордоном, так і всередині країни. Багато іноземців звертаються: "Ми хочемо взяти дітей з інтернатних закладів, підтримати Україну і дати краще майбутнє вашим дітям". Але законом забороняється всиновлення іноземцями під час воєнного стану, тому що ми не зможемо відстежувати долі українських дітей в сьогоднішніх умовах", – пояснила Суслова.

Новини за темою: Усиновлення українських дітей для російської сім'ї – це питання грошей, їм за це платять: Головне з інтерв'ю омбудсмена Лубінця

Чиновниця уточнила, що існують великі ризики і "влада не має права ризикувати, тому позиція держави буде незмінна до кінця дії воєнного стану".

Натомість українцям всиновлювати дітей із закладів, евакуйованих за кордон, можна. І зараз в офісі працюють над тим, як запровадити механізм, щоб процес всиновлення відбувався максимально ефективно і швидко, можливо – частково онлайн.

"Бо має відбутися знайомство – дитина повинна познайомитися з дорослим, а дорослий – з дитиною, має відбутися контакт. Ми не знаємо, скільки ще буде воєнний стан: рік, пів року, два місяці, три роки? Ніхто не знає. А діти мають право на родину", – прокоментувала Суслова.

Нагадаємо, Україна станом на кінець березня офіційно визнала, що Росія викрала 4 тис. 390 дітей, які є сиротами, напівсиротами або позбавленими батьківського піклування. 

Також експерт із міжнародних питань Тарас Семенюк в ефірі UWN заявив про те, що Російська Федерація викрадає українських дітей з окупованих територій, аби заселити ними свої запустілі землі

17 березня Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду в Гаазі видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей у РФ Марії Львової-Бєлової. Підстава – відповідальність за воєнний злочин у вигляді незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переміщення населення (дітей) з окупованих територій України до Росії. 

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині