USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Усиновлення українських дітей для російської сім'ї – це питання грошей, їм за це платять: Головне з інтерв'ю омбудсмена Лубінця

Депортованим дітям брешуть про захоплення України і про те, що українців як етносу не існує
лубінець
Джерело: UWN

Російські сім'ї отримують гроші за всиновлення українських дітей, що були депортовані з території нашої країни. При цьому ні владу, ні "опікунів" не цікавить, що буде далі відбуватися з дитиною, сказав у інтерв'ю "РБК-Україна" омбудсмен Дмитро Лубінець. 

Наводимо його головні заяви.

Про воєнні злочини Путіна щодо українських дітей

На мій погляд, примусова депортація українських дітей має емоційну складову. Для України найважливіше – це українські діти.

Та ж сама Львова-Бєлова (російський дитячий омбудсмен, – ред.) зізналась, що всиновила двох українських дітей. Однією своєю фразою вона підтвердила порушення конвенції 1948 року "Скоєння воєнного злочину". Тобто по факту й доказувати більше нічого не треба – вона сама це визнала публічно.

Новини за темою: ЄС проведе конференцію щодо повернення українських дітей

Щодо Путіна. Він бере і особисто змінює два акти. Одним він максимально полегшує процедуру всиновлення, що так само є ознакою воєнного злочину. Другим – визнає всіх дітей, які проживають на тимчасово окупованій території України й не досягли 14-річного віку, "росіянами". Це пряма ознака воєнного злочину, який взагалі повинен трактуватись, як геноцид. Адже примусове переміщення дітей з однієї етногрупи в іншу визначається геноцидом.

Повернення кожної дитини – це спецоперація

Усі випадки індивідуальні. Повернення кожної дитини з Росії – це як маленька спецоперація. Інколи не маленька. Це дуже непроста й багаторівнева робота. У деяких випадках є сприяння російської сторони, в деяких – немає, натомість є активне перешкоджання цьому процесу. Все залежить від конкретної ситуації.

Один з випадків, коли було сприяння з боку російських офіційних структур, стався кілька днів тому. Тоді нам вдалося повернути до України двох дітей із РФ. Зазначу, що мама цих діток перебувала в російському полоні.

Ми звернулись до російської "візаві" і так сталося, що змогли повернути матір цих дітей під час обміну. Пізніше вона розповіла, що її діти залишились на окупованих територіях, а потім, як виявилось, були депортовані у РФ. І нам вдалося їх повернути. Але це сприяння – це скоріше виняток із правил.

До речі, ми повернули хлопця Сергія, який був у групі, яку особисто вивозила Львова-Бєлова. Його так само використовувала пропаганда. Він у Лужниках не був, проте був у сюжетах на російському телебачені, де показували, що хлопці і всі інші діти хотіли у РФ. Хлопця ми повернули.

Він розповідав, як відбувався сам процес: хто його затримав біля Маріуполя та як перевезли в Донецьк, хто його тримав та як перевезли в Ростов, як формували цю групу та як особисто Львова-Бєлова привезла їх у Москву. Як відбувався процес усиновлення. Коли він вперше приїхав у "сім'ю", виявилось, що там вже є чотири дитини і навіть для них не було нормальних умов для проживання. У нього ніхто не запитував чи, можливо, йому щось потрібно або чи хоче їсти. Його ігнорували. Йому показували, що його ніхто тут не чекав.

Усиновлення українських дітей для російської сім'ї – це питання грошей, їм за це платять.

Що буде відбуватись з дитиною, їх взагалі не цікавить. От і все. Ми знайшли можливість, повернули Сергія, тепер у нас є ще один свідок воєнного злочину. Батьки у нього, на жаль, загинули, але у нього в Україні живе старша сестра, яка і звернулась, щоб ми допомогли повернути брата.

Що роблять з депортованими дітьми у РФ

Загальна тенденція – у дітей забирають документи українського зразка, свідоцтво про народження, видають документи російського зразка. Наступне – дітям прямо забороняють використовувати українську мову, взагалі себе називати українцями. Починають масово розповідати, що "такої держави як Україна не існує, це штучно створена держава, такого етносу як український не існує. Ви завжди були росіянами, ваша рідна мова – російська. Радійте, що зараз ви на території Росії, вчіть мову, вважайте себе патріотами, записуйтесь в "юнармію" і готуйтесь до того, що будете воювати з нацистами, які ще десь там живуть на території України, але ми повинні їх знищити і всю територію приєднати до РФ". Щось подібне їм розповідають.

Раніше міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила, що Україна офіційно визнала, що Росія викрала 4390 дітей, які є сиротами, напівсиротами або позбавленими батьківського піклування.

 

Читайте також:
Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України
Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України