USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

З наступного року в Україні планують впровадити "єЧергу" для всіх транспортних засобів: Що це означає?

Крім того, в середині листопада презентують нову електронну платформу легальних перевізників. Це дозволить агрегаторам з продажу квитків розуміти, який із рейсів легальний, а який – ні
кордон
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

З 2024 року в Україні планують впровадити електронну чергу ("єЧерга", – ред.) для всіх транспортних засобів, зокрема приватних. Про це повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна.

"Є історія з нелегалами, які їздять бусиками, а є – з великими автобусами. На пунктах пропуску вони проїжджають окремою смугою як мікроавтобус. Поки що ми їх не бачимо, але з наступного року будемо бачити завдяки електронній черзі. З наступного року у нас взагалі всі транспортні засоби, навіть приватні, будуть виїжджати за електронною чергою", – зазначив Деркач.

Також, за його словами, у середині листопада буде презентовано нову електронну платформу легальних перевізників, орієнтуючись на яку агрегатори з продажу квитків розумітимуть, який із рейсів легальний, а який – ні.

"Зараз ми створили реально крутий реєстр, до якого матимуть доступ усі агрегатори, які продають квитки. І вони будуть бачити, що якщо хтось із перевізників ставить на продаж рейс, який не зазначено в реєстрі, то в ідеалі вони не погоджуватимуться продавати на нього квитки через свої сервіси", – уточнив Деркач.

Він також додав, що зі створенням реєстру буде прив’язка: реєстр, перевізник-ліцензіат і його конкретні автобуси.

Таким чином перевізник не зможе зареєструвати свій автобус на якийсь неіснуючий офіційний рейс. Досі такого реєстру не існувало.

Що таке "єЧерга" і в чому її переваги?

"єЧерга" – це безплатний сервіс, в якому перевізники можуть стати в чергу та відстежувати її просування онлайн. Як повідомляли у Держприкордонслужбі, система автоматично надсилатиме сповіщення на телефон водія з приблизним часом перетину кордону.

Проєкт електронної черги для вантажівок стартував в середині грудня 2022 року з пункту пропуску “Ягодин – Дорогуськ”.
У травні 2023-го Міністерство відновлення запустило "єЧергу" ще на 15 вантажних пунктах пропуску. З серпня до неї долучили автобуси.

Наприкінці минулого тижня у рамках проєкту було запущено нову послугу для міжнародних перевізників. Мова іде про можливість відслідковувати всі онлайн-бронювання в особистому кабінеті.

Тепер переглядати всі активні черги можна через особистий кабінет в системі "Шлях". Йдеться про статус кожної вантажівки та автобуса, зареєстрованих на перевізника. Нова опція стала доступною завдяки інтеграції систем "єЧерга" та "Шлях".

Головні переваги проекту "Електронна черга перетину кордону" такі: водії заздалегідь планують перевезення і не витрачають час та гроші на кількаденне простоювання. Натомість, держава має можливість аналізувати транспортні потоки, впорядкувати перевезення та усунути черги на кордонах

Читайте також:
Мобілізація авто: У кого забиратимуть транспортний засіб та коли повертатимуть Мобілізація авто: У кого забиратимуть транспортний засіб та коли повертатимуть
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
Світло фар за містом цілий рік: З 1 травня в Україні діятимуть нові зміни до ПДР Світло фар за містом цілий рік: З 1 травня в Україні діятимуть нові зміни до ПДР
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців