USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Японські вчені виявили мікропластик у хмарах: У чому його небезпека?

Дослідники зібрали зразки на висоті від 1300 до 3776 метрів і виявили девʼять типів полімерів, зокрема, поліуретан і один тип гуми
Японська гора Фудзі, оточена хмарами (Toru Hanai/Reuters)
Японська гора Фудзі, оточена хмарами (Toru Hanai/Reuters)
Джерело: відкриті джерела

Вчені виявили мікропластик у хмарах, які окутують вершини гір Фудзі та Ояма, що у Японії. У відібраних дослідниками зразках пластик був настільки концентрований, що спричиняє утворення хмар, виділяючи парникові гази. Про це повідомляє The Guardian.

Зазначається, що дослідники Університету Васеда зібрали зразки на висоті від 1300 до 3776 метрів і виявили девʼять типів полімерів, зокрема, поліуретан і один тип гуми. Концентрація у зразках була від 6,7 до 13,9 шматочка мікропластику на літр.

"Забруднення складається з частинок пластику розміром менш ніж п'ять міліметрів, які виділяються з більших шматків пластику під час розкладання. Їх додають до деяких продуктів або скидають у промислові стоки", – йдеться у матеріалі.

Вважається, що потенційними джерелами забруднення також є пил, який здіймають машини на дорогах, та пластикові кульки, які використовуються в засобах особистої гігієни. 

"Нещодавні дослідження показали, що вони масово накопичуються по всьому світу. До 10 мільйонів тонн щорічно потрапляє в океани", – зазначається у повідомленні.

У виданні додають, що велику кількість мікропластику ковтають або вдихають люди і тварини. Його токсичність все ще вивчається, але дослідження, під час яких миші піддавалися впливу мікропластику, вказують на проблеми зі здоров’ям, такі як зміни поведінки. Інші дослідження виявили зв’язок із раком і синдромом подразненого кишківника, йдеться у матеріалі.

"Якщо проблему "забруднення повітря пластиком" не вирішувати активно, зміна клімату та екологічні ризики можуть стати реальністю, завдаючи незворотної та серйозної шкоди навколишньому середовищу в майбутньому", – заявив професор Університету Васеда Хіроші Окочі.

Також, за словами вчених, отримані дані підкреслюють, що мікропластик дуже мобільний і може переміщуватися на великі відстані в повітрі та навколишньому середовищі. 

Раніше ми повідомляли, що у Сполучених Штатах Америки вперше в історії оштрафували компанію за те, що лишила космічне сміття на орбіті

Так, федеральна комісія зі звʼязку оштрафувала Dish Network на 150 тисяч доларів за те, що вона не перемістила старий супутник на достатню відстань від інших.

Читайте також:
Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених
Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим
Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження
Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів