USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Як змінилася довіра українців до президента та уряду: КМІС опублікував нове опитування

Зокрема, 54% опитаних громадян довіряють уряду
Зеленський
Володимир Зеленський в Іспанії, 5 жовтня 2023 р.
Джерело: Офіс Президента

Київський міжнародний інститут соціології провів нове опитування, яке показало, що рівень довіри до президента серед українців від початку війни зріс і становить 73%. Про це йдеться в презентації КМІС.

"Після широкомасштабного вторгнення в Україні спостерігається ефект "згуртування навколо прапора": довіра до державних органів, особливо до президента, суттєво зросла", – йдеться у висновку соціологів.

Так, зараз 73% респондентів довіряють президенту (не довіряють – 21%), 54% довіряють уряду (не довіряють – 38%), 49% довіряють регіональним адміністраціям (не довіряють 34%), 51% довіряють місцевій владі (не довіряють – 38%)".

Як з'ясувалося, главі держави найбільше довіряє молодь і люди з високим рівнем доходу, у регіональному плані найменше довіряють Володимиру Зеленському жителі сходу.

У випадку з довірою до уряду Дениса Шмигаля спостерігається подібна тенденція.

При цьому 20% опитаних зазначили, що стали більше довіряти органам державної влади під час війни, а 19% – що менше. Водночас громадським організаціям довіряють 50%, не довіряють – 31%.

Інші питання

Також соціологи запитували думку респондентів про ЄС, НАТО та ООН.

Так, 77% респондентів вважають, що для них важливо, щоб Україна стала членом Європейського Союзу. При цьому із заходу на схід знижується частка тих, для кого важливо, щоб Україна стала членом ЄС – з 86% до 62%.

Крім цього, за результатами опитування 65% опитаних довіряють Євросоюзу, не довіряють – 25%, а НАТО довіряють 59%, не довіряють – 28%. Соціологи зазначають, що значна частка тих, хто не довіряє, може бути пов'язана з відчуттям недостатньої підтримки України під час повномасштабного російського вторгнення.

Дані дослідження також зафіксували, що українці досить помірковано оцінюють готовність України до вступу в ЄС. Лише 22% респондентів вважають Україну повністю готовою, 43% – думають, що необхідні реформи, 25% – вважають Україну взагалі не готовою.

КМІС провів всеукраїнське опитування на замовлення Консультативної місії Європейського Союзу в Україні. Опитування було проведене методом особистих (face-to-face) інтерв'ю з використанням планшета, опитано 2005 респондентів, які мешкають у всіх регіонах України, які контролюються урядом України (окрім Херсонської та Донецької областей). Опитування проводилося з дорослими (віком 18 років і старше) громадянами України.

Читайте також:
Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування
55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження 55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження
Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили
Попри ворожі обстріли Куп'янського району, люди повертаються з евакуації засаджувати та обробляти городи Попри ворожі обстріли Куп'янського району, люди повертаються з евакуації засаджувати та обробляти городи